x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgaria îți menține ținta de aderare la euro pentru 2024

Bulgaria îți menține ținta de aderare la euro pentru 2024

12 Mai 2022   •   09:00
Bulgaria îți menține ținta de aderare la euro pentru 2024

Bulgaria își menține intenția de a adera la mneda euro de la 1 ianuarie 2024, transmite noul executiv.

Planul de aderare la moneda unică a fost elaborat Banca Națională a Bulgariei şi Ministerul de Finanţe în iunie 2021 și nu prevede o perioadă de tranziție. 
"Există două sau trei termene limită în acest plan, dar nimic nu s-a schimbat din 30 iunie 2021. Toţi cetăţenii, nu doar parlamentarii, au la dispoziţie aproape un an să se familiarizeze cu planul", a spus Asen Vassilev, ministrul de Finanţe.

"În general, mesajul nostru politic este că data de 1 ianuarie 2024 este sprijinită de toată lumea, la partea tehnică lucrează Ministerul de Finanţe şi toţi factorii implicaţi", a declarat şi Daniel Lorer, ministrul Inovării.

PIB-ul Bulgariei este la jumătate față de media UE dar autoritățile de la Sofia speră că adoptarea monedei unice va duce la reducerea decalajului. 

Avantaje: Bulgaria are una dintre cele mai mici datorii din blocul comunitar, îndeplineşte criteriile nominale pentru aderarea la euro, exceptân inflaţia.

Trebuie însă să depună eforturi mai mari în combaterea corupției și să convingă populația că trecerea la euro nu înseamnă scumpiri. 


 

×
Subiecte în articol: bulgaria euro