x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe BULGARIA / Răscoala fermierilor

BULGARIA / Răscoala fermierilor

de Petio Petkov    |    18 Dec 2008   •   00:00

Zeci de tractoare şi combine agricole au blocat mai multe drumuri naţionale în Bulgaria. Producătorii de lapte şi de cereale din ţara vecină au protestat în acest mod devenit tradiţional împotriva preţurilor mici de achiziţie şi au cerut subvenţii de stat mai mari.



În faţa Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare din Sofia a avut loc un mare miting de protest. Participanţii au distribuit pachete cu făină trecătorilor, amintind de căderea de peste două ori a preţului de achiziţie la grâu în acest an.

Iniţial, guvernul a avertizat că, din cauza crizei, nu îşi va putea onora promisiunea cu care au fost dezamorsate acţiunile de protest ale fermierilor din luna septembrie, de a fi majorate cu echivalentul a 200 de milioane de euro subvenţiile de stat. Până la urmă însă, suma a reapărut în proiectul de buget.

Ieri a început distribuirea subvenţiilor în valoare a aproximativ 11 euro pentru fiecare tonă de lapte produs în 2008. A demarat şi plata subvenţiilor pe hectar pentru producătorii de cereale – 110 euro. Ministrul Agriculturii, Valeri Ţvetanov, a declarat că până la 20 de decembrie în conturile a 20.000 de fermieri vor intra 140 de milioane de euro. Procesul va continua în ianuarie. Este aşteptată şi decizia Comisiei Wuropene de a fi prelungită cu un an durata programului de preaderare SAPARD. 720 de proiecte aşteaptă finanţări în valoare de 100 de milioane de euro.

Fermierii mai cer ca, în bugetul pentru anul viitor, să fie prevăzute 200 de milioane de euro subvenţii suplimentare pentru producătorii de cereale.

Situaţia se complică prin incertitudinea în privinţa subvenţiilor europene. Continuă să fie blocate plăţile în cadrul programului SAPARD. În urma unor scandaluri de corupţie în sectorul agricol, anchetate de serviciul european antifraudă OLAF, vor putea fi sistate şi plăţile în cadrul programelor operative.

×
Subiecte în articol: externe