x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgaria - Turnatori anticoruptie la ministere

Bulgaria - Turnatori anticoruptie la ministere

de Ana Ilie    |    30 Sep 2005   •   00:00
Bulgaria - Turnatori anticoruptie la ministere

Confruntati cu coruptia infloritoare din ministere si intreprinderile de stat, bulgarii nu mai au alta solutie decat sa reintroduca practica filajului si turnatoriei, de teama ca aceasta problema va duce la amanarea integrarii in Uniunea Europeana.

Confruntati cu coruptia infloritoare din ministere si intreprinderile de stat, bulgarii nu mai au alta solutie decat sa reintroduca practica filajului si turnatoriei, de teama ca aceasta problema va duce la amanarea integrarii in UE.

Vecinii nostri bulgari nu mai stiu ce sa mai faca pentru a starpi coruptia din institutiile si intreprinderile publice, mai ales ca Uniunea Europeana ii preseaza constant sa scape de "uscaturi", in caz contrar urmand sa rateze integrarea la 1 ianuarie 2007.

IDEE SOVIETICA. Mai nou, bulgarilor le-a venit o idee nu chiar originala, ba chiar de-a dreptul inspirata din trecutul sovietic al tarii. "Elementele destabilizatoare" din fabrici si ministere vor fi "starpite" de vajnici agenti secreti, infiltrati acolo unde coruptia este mai mare. Directorul politiei nationale, Valentin Petrov, a anuntat noile masuri anticoruptie la postul de televiziune bTV si, in urma celor mai diverse reactii primite din partea conationalilor, s-a simtit dator sa sublinieze ca nu este vorba despre o revenire la practicile comuniste.

Ministrul de Interne, Rumen Petkov, a explicat si el ca "nu este vorba despre fostii informatori benevoli" din era sovietica, care furnizau informatii politiei politice despre colegii lor. Nici despre agentii postsovietici din institutiile si intreprinderile de stat a caror activitate a fost suprimata in 1997-1998 de catre guvernul conservator al premierului Ivan Kostov.

SUB ACOPERIRE. De aceasta data, sunt agenti ai Ministerului de Interne care vor desfasura activitati civile, in institutii ale statului. Noii agenti sub acoperire vor "lucra" fara a interfera cu sectorul privat.

Acestia vor obtine prin mijloace specifice si cu cele mai moderne echipamente de urmarire informatii "preventive cu privire la criminalitatea organizata si coruptie".

Cele mai vizate institutii sunt serviciile fiscale, vamile, Ministerul Amenajarii Teritoriale si cel al Apararii, care dispun de fonduri importante si unde coruptia este in floare.

EFECTE
Climatul de afaceri din Bulgaria, un indice al increderii investitorilor straini in "sanatatea" mediului de afaceri, este in continuu declin de cateva luni. In luna septembrie, climatul de afaceri s-a redus cu 3,4 puncte fata de luna anterioara. Cel mai afectat sector este cel al serviciilor. Increderea investitorilor s-a redus cu 7,4 puncte in acest sector si cu 3,4 in domeniul industriei. Cea mai mica depreciere s-a inregistrat in sectorul vanzarilor cu amanuntul, cu o scadere de doar 1,9 puncte.

PROBLEME
Criza postelectorala de opt saptamani care a paralizat cursul reformelor in Bulgaria vara aceasta a fost subiectul unei critici aspre din partea Bruxelles-ului, ingrijorat de soarta celor 8 milioane de locuitori ai tarii vecine noua.

Expertii cred ca UE nu va activa clauza de salvgardare, prin care se amana integrarea Bulgariei pana in 2008, insa este foarte probabil ca membrii Comisiei sa reaminteasca in raportul din toamna problemele mari pe care Bulgaria nu a reusit inca sa le rezolve: coruptia si crima organizata. Aceasta din urma este o chestiune la fel de ingrijoratoare si larg raspandita, ca si coruptia. De curand, un asasin platit l-a impuscat mortal pe proprietarul clubului de fotbal Lokomotiv Plovdiv.

Desi politia sustine ca a distrus cercurile criminale in proportie de 60%, cele mai multe cazuri sunt anulate din motive tehnice odata ajunse in fata justitiei si nimeni nu este condamnat.
×
Subiecte în articol: externe