Confruntati cu coruptia infloritoare din ministere si intreprinderile de stat, bulgarii nu mai au alta solutie decat sa reintroduca practica filajului si turnatoriei, de teama ca aceasta problema va duce la amanarea integrarii in Uniunea Europeana.
Confruntati cu coruptia infloritoare din ministere si intreprinderile de stat, bulgarii nu mai au alta solutie decat sa reintroduca practica filajului si turnatoriei, de teama ca aceasta problema va duce la amanarea integrarii in UE. Vecinii nostri bulgari nu mai stiu ce sa mai faca pentru a starpi coruptia din institutiile si intreprinderile publice, mai ales ca Uniunea Europeana ii preseaza constant sa scape de "uscaturi", in caz contrar urmand sa rateze integrarea la 1 ianuarie 2007. IDEE SOVIETICA. Mai nou, bulgarilor le-a venit o idee nu chiar originala, ba chiar de-a dreptul inspirata din trecutul sovietic al tarii. "Elementele destabilizatoare" din fabrici si ministere vor fi "starpite" de vajnici agenti secreti, infiltrati acolo unde coruptia este mai mare. Directorul politiei nationale, Valentin Petrov, a anuntat noile masuri anticoruptie la postul de televiziune bTV si, in urma celor mai diverse reactii primite din partea conationalilor, s-a simtit dator sa sublinieze ca nu este vorba despre o revenire la practicile comuniste. Ministrul de Interne, Rumen Petkov, a explicat si el ca "nu este vorba despre fostii informatori benevoli" din era sovietica, care furnizau informatii politiei politice despre colegii lor. Nici despre agentii postsovietici din institutiile si intreprinderile de stat a caror activitate a fost suprimata in 1997-1998 de catre guvernul conservator al premierului Ivan Kostov. SUB ACOPERIRE. De aceasta data, sunt agenti ai Ministerului de Interne care vor desfasura activitati civile, in institutii ale statului. Noii agenti sub acoperire vor "lucra" fara a interfera cu sectorul privat.Citește pe Antena3.ro
EFECTE
|
Climatul de afaceri din Bulgaria, un indice al increderii investitorilor straini in "sanatatea" mediului de afaceri, este in continuu declin de cateva luni. In luna septembrie, climatul de afaceri s-a redus cu 3,4 puncte fata de luna anterioara. Cel mai afectat sector este cel al serviciilor. Increderea investitorilor s-a redus cu 7,4 puncte in acest sector si cu 3,4 in domeniul industriei. Cea mai mica depreciere s-a inregistrat in sectorul vanzarilor cu amanuntul, cu o scadere de doar 1,9 puncte.
|
PROBLEME
|
Criza postelectorala de opt saptamani care a paralizat cursul reformelor in Bulgaria vara aceasta a fost subiectul unei critici aspre din partea Bruxelles-ului, ingrijorat de soarta celor 8 milioane de locuitori ai tarii vecine noua.
|