x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgaria vrea Extinderea sau Energia

Bulgaria vrea Extinderea sau Energia

de Irina Cristea    |    22 Iun 2009   •   00:00

Bulgaria este interesată să obţină un portofoliu economic sau pe cel al Extinderii în viitoarea Comisie Europeană, a anunţat premierul acestei ţări, Serghei Stanişev.



Într-o declaraţie de presă susţinută la Bruxelles şi preluată de presa bulgară, Stanişev a încercat să scoată în evidenţă contribuţia ţării sale la politica energetică europeană, oferind ca exemplu forumul energetic privind gazele naturale, pe care preşedintele Gheorghi Părvanov l-a găzduit la Sofia la 24-25 aprilie. Interesul Bulgariei pentru portofoliul energiei ar fi cu atât mai mare cu cât vecinii de la sud de Dunăre fac parte din proiectul gazier South Stream, iniţiat de Rusia. Mandatul Energiei, deţinut de letonul Andreas Piebalgs, este dorit şi de România.

În ceea ce priveşte portofoliul Extinderii, Stanişev a declarat că Bulgaria a câştigat o experienţă valoroasă în timpul procesului de aderare la UE, încheiat în ianuarie 2007, şi că ar putea-o valorifica dintr-o asemenea postură.

Premierul a declarat că actualul reprezentant al ţării în Comisia Europeană, Meglena Kuneva (comisarul pentru Protecţia Consumatorilor), a avut un mandat încununat de succes, dar că în cursa pentru un loc în viitoarea Comisie există şi alţi candidaţi puternici. El a subliniat însă că ocupantul acestui post va fi desemnat de viitorul Guvern bulgar, ales după scrutinul parlamentar de la 5 iulie.

×
Subiecte în articol: externe