x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgarii se dau rotunzi la intregrare

Bulgarii se dau rotunzi la intregrare

13 Mai 2004   •   00:00

Bulgaria doreste sa fie judecata in termeni la fel de severi ca si cele 10 state recent acceptate in Uniunea Europeana (UE) si evaluata separat de performantele Romaniei.

IRINA CRISTEA

Declaratia ii apartine ministrului pentru Afaceri Europene din Bulgaria, Meglena Kuneva. Intr-un interviu acordat publicatiei Eupolitix, Kuneva a reafirmat dorinta Sofiei de a fi judecata „dupa propriile merite", si a dat de inteles ca tandemul cu Romania este mai mult un rezultat al calculelor geopolitice. Kuneva considera probabil ca tara sa este destul de bine pregatita pentru aderarea europeana.

FIE SI CU ROMANIA. Daca Romania si Bulgaria vor adera in acelasi timp la UE este „o chestiune la care Comisia Europeana trebuie sa raspunda", spune Kuneva. „Inteleg ca, in afara de felul in care fiecare stat respecta regulile care i se impun, intra in calcul si decizia politica. Extinderea Uniunii miroase puternic a interese geopolitice", a comentat Meglena Kuneva, care nu a uitat sa ureze succes Romaniei si sa spune ca aderarea in tandem ar fi, pentru Bulgaria, „o dubla reusita".

GENEROSUL VERHEUGEN. „Bulgaria si Romania vor fi membri in 2007", a spus Comisarul pentru Extindere, Günter Verheugen, in cadrul unei vizite la Praga. Despre Croatia, Verheugen a precizat ca se afla „in sala de asteptare", iar acceptarea Turciei va depinde de indeplinirea criteriului politic.

×
Subiecte în articol: externe