x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgarul Marinov Zikolov şi-a recunoscut vina

Bulgarul Marinov Zikolov şi-a recunoscut vina

11 Iun 2009   •   00:00

Bulgarul Marinov Zikolov, cercetat, alături de subofiţerul Floricel Achim, şi-a recunoscut, astăzi, fapta în faţa procurorilor, când i s-a prezentat acuzaţia de spionaj în formă continuată, a declarat avocatului său.



Anterior, procurorii i-au prezentat lui Zikolov materialul de urmărire penală, acesta recunoscând acuzaţiile, a mai spus avocatul său, Alexandru Chiciu. Apărătorul lui Zikolov a precizat că acuzaţia de spionaj în formă continuată se referă la perioada de până în iunie 2008, de când a început să colaboreze cu autorităţile române, până în februarie 2009. Avocatul a precizat că până în 26 iunie dosarul de spionaj va fi deferit justiţiei.

DIICOT a trimis, vineri, citaţii către cele opt persoane învinuite în dosarul de spionaj de la Divizia I Infanterie "Dacica" pentru a veni la parchet pentru prezentarea materialului de urmărire penală, această etapă fiind premergătoare trimiterii în judecată.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că DIICOT a remis şase citaţii la adresele ofiţerilor Petrişor Fragoş, Baba Mihai Ovidiu, Mihai Fercheluc, Costică Lupu, Adrian Mândroiu şi Costel Munteanu, toţi de la Divizia I Infanterie "Dacica", şi două citaţii la locul de deţinere a celor doi arestaţi din acest dosar, Floricel Achim şi Peter Marinov Zikolov.

Procurorii DIICOT au început, în 5 mai, urmărirea penală a şase ofiţeri din cadrul Diviziei I Infanterie "Dacica" sub acuzaţiile de încălcarea din culpă, prin nerespectarea îndatoririlor de serviciu, a reglementărilor legale în materia protecţiei informaţiilor clasificate în cazul de spionaj din Armată.

Procurorii DIICOT au dispus, "în continuarea cercetărilor efectuate în cauza privind pe Floricel Achim, Zikolov Peter Marinov, începerea urmăririi penale faţă de învinuiţii Petrişor Fragoş, Baba Mihai Ovidiu, Mihai Fercheluc, Costică Lupu, Adrian Mândroiu şi Costel Munteanu, pentru neglijenţă în păstrarea secretului de stat", se arăta într-un comunicat al DIICOT de la acea vreme.

Cei şase ofiţeri din Divizia I Infanterie "Dacica" sunt acuzaţi de procurori de încălcarea din culpă, prin nerespectarea îndatoririlor de serviciu, a reglementărilor legale în materia protecţiei informaţiilor clasificate.
Pe de altă parte, în 24 aprilie, Curtea de Apel Bucureşti a prelungit mandatele de arestare preventivă pentru 30 de zile în cazul subofiţerului Floricel Achim şi al cetăţeanului bulgar Marinov Zikolov, acuzaţi de trădare prin transmitere de secrete şi spionaj.

Cei doi au fost arestaţi preventiv, în 2 martie, de Curtea de Apel Bucureşti, la propunerea procurorilor DIICOT, fiind acuzaţi că au manipulat informaţii de natură să pună în pericol securitatea naţională. În motivarea deciziei de arestare preventivă a celor doi, instanţa Curţii de Apel Bucureşti a reţinut că Achim Floricel, în perioada 2002-2007, ar fi procurat documente cu caracter secret de stat, dar şi documente a căror importanţă face ca divulgarea lor să pericliteze siguranţa statului constând în sisteme de comunicaţii militare, frecvenţe radar, hărţi standard NATO, scheme şi hărţi ale subunităţilor şi tehnici militare, indicative ale unităţilor militare, planuri de apărare şi altele.

Astfel, Achim Floricel i-ar fi predat lui Marinov Zikolov aceste documente pentru diverse sume de bani, în general până la 1.000 de dolari, iar Marinov Zikolov le-ar fi transmis unei ţări străine. "Predarea propriu-zisă a documentelor de către inculpatul Achim inculpatului Zikolov se făcea în format electronic, prin întâlniri în locuri publice, respectiv în Bucureşti, zona 1 Mai şi zona Stadionului Naţional", se arăta în motivarea judecătorilor.

×
Subiecte în articol: externe zikolov marinov zikolov marinov