x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bursele europene în creştere după anunţarea rezultatelor alegerilor din Franţa

Bursele europene în creştere după anunţarea rezultatelor alegerilor din Franţa

24 Apr 2017   •   11:18
Bursele europene în creştere după anunţarea rezultatelor alegerilor din Franţa

Principalul indice al bursei de la Paris, CAC 40, a deschis şedinţa de luni cu o creştere de 4% iar celelalte mari burse europene au deschis şi ele şedinţa în creştere, după anunţarea rezultatelor primului tur de scrutin pentru alegerile prezidenţiale din Franţa, informează AFP. 
Conform rezultatelor finale anunţate luni de Ministerul de Interne, Macron, fost ministru al Economiei, este pe prima poziţie după ce a obţinut 23,75% din voturi, urmat de candidatul Frontului Naţional, Marine Le Pen, cu 21,53% din voturi. 
"Este scenariul perfect dorit cu disperare de pieţe", a comentat Sebastien Galy, analist la Deutsche Bank AG, având în vedere votul în favoarea Brexit din luna iunie a anului trecut şi creşterea protecţionismului odată cu venirea lui Donald Trump la Casa Albă. 
La deschiderea şedinţei de luni, bursa de la Paris a crescut cu 4,1%, cea de la Madrid a crescut cu peste 3% în timp ce bursa de la Frankfurt a urmat aceeaşi tendinţă cu o apreciere de 2,06% iar cea de la Londra a înregistrat un avans de 1,37%. 
De entuziasmul investitorilor au profitat cel mai mult acţiunile băncilor. Titlurile BNP Paribas, Société Générale şi Crédit Agricole au înregistrat creşteri de aproape 8% în primele tranzacţii. De asemene,a acţiunile băncii britanice Barclays, celei italiene Unicredit sau a băncii germane Deutsche Bank au înregistrat şi ele creşteri puternice. 
Pe pieţele de obligaţiuni, randamentele pentru obligaţiunile franceze pe 10 ani au scăzut la 0,825%, cel mai redus nivel de la mijlocul lunii ianuarie. Şi mai important, decalajul faţă de randamentul obligaţiunilor germane cu aceeaşi maturitate s-a redus, semn al optimismului investitorilor cu privire la datoria Franţei. 
De asemenea, în jurul orei 08.19 GMT, la doar 12 ore de la închiderea urnelor în Franţa, moneda euro s-a apreciat cu 1,04% comparativ cu valoarea înregistrată vineri fiind cotat la 1,0837 dolari şi cu 1,2% în raport cu lira sterlină, fiind cotată la 84,37 pence. 
 

"Mi-ar plăcea să cred că euro s-ar putea aprecia cu încă un procent. Pragul de 1,10 dolari este foarte important pentru euro. Întrebarea este dacă sunt pariuri care trebuie acoperite în acest caz pentru că altfel moneda euro ar putea continua să crească", a declarat Richard Benson, analist la Millennium Global în Londra. 

Potrivit sondajelor de opinie publicate duminică seara, Macron, fost bancher care se consideră nici de dreapta şi nici de stânga, se va impune cu 62% chiar 64% din voturi la cel de-al doilea tur de scrutin care va avea loc în data de 7 mai. Majoritatea clasei politice franceze a făcut un apel pentru blocarea Frontului naţional, partid de extremă dreapta înfiinţat în 1972. 
În consecinţă, pentru sectorul de afaceri s-au redus îngrijorările referitoare la o victorie a lui Marine Le Pen, 48 de ani, care vrea să scoată Franţa din zona euro şi din spaţiul Schengen. Un astfel de scenariu ar fi provocat o dezordine majoră şi a dislocare a Uniunii Europene, a avertizat săptămâna trecută directorul general al FMI, Christine Lagarde.

Sursa: www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: bursa europa alegeri franta