x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bush a inceput atacul electoral

Bush a inceput atacul electoral

25 Feb 2004   •   00:00

Presedintele american, George W. Bush, si-a inceput campania de realegere printr-un discurs in forta. S-a declarat sigur de victorie, a pledat cauza securitatii nationale si a criticat dur politica rivalilor democrati.

Spectacolul electoral abia a inceput, iar Bush a dat startul atacurilor la adresa oponentilor politici. "Va fi anul coatelor ascutite si al cuvintelor dure", a anuntat Bush. In cele 40 de minute de discurs nu a mentionat numele nici unuia dintre candidatii posibili ai democratilor la Casa Alba, dar intr-un anumit pasaj l-a criticat evident pe senatorul John Kerry.

Ipocritul
Desi acesta nu si-a asigurat inca nominalizarea pentru cursa prezidentiala, se prefigureaza deja ca John Kerry va fi principalul contracandidat al lui Bush. Asa ca liderul administratiei americane a ales sa enumere public pozitiile contradictorii ale lui Kerry, pentru a-i submina credibilitatea: "A fost deopotriva pentru actul patriotic si impotriva actului patriotic, in favoarea eliberarii Irakului si impotriva eliberarii Irakului". Nu era suficienta punerea sub lupa a lui Kerry, agenda electorala a democratilor a fost analizata punct cu punct. Rivalii "nu au oferit prea multe in ceea ce priveste strategia de castigare a razboiului impotriva terorismului sau a politicilor economice".

"Noi vom castiga!"
Pentru Bush, alegerile din noiembrie pun americanii in fata unei alegeri transante, nu numai intre tabara republicana si democrata, ci mai ales intre "o America ce conduce lumea cu incredere si o America nesigura in fata pericolului ". Bush a pronuntat cu incredere: "Noi vom castiga in noiembrie!". Raman totusi multe de facut, mai ales pentru ca Al-Qaeda "nu este distrusa". Au aparut noi provocari la adresa securitatii americanilor, "regimurile din Coreea de Nord si Iran". Pentru toate aceste probleme, liderul de la Casa Alba crede ca doar strategia sa are un raspuns hotarat in urmatorii patru ani.


Rivalul Kerry riposteaza
Kerry a raspuns prompt la atacul lui Bush si l-a provocat la o dezbatere privind razboiul din Vietnam, o chestiune sensibila pentru liderul de la Casa Alba, ale carui performante militare au fost puse sub semnul intrebarii. Senatorul democrat a detectat chiar o anumita "nervozitate " a presedintelui, care s-a lansat in campanie printr-o insiruire de atacuri. Pentru ca nu putea sa ramana mai prejos, Kerry a criticat "realizarile" lui Bush Jr. "Pierderea a 3 milioane de locuri de munca sau deficitul-record sau faptul ca doua milioane de oameni si-au pierdut asigurarile medicale nu reprezinta o viziune", a replicat democratul.

×
Subiecte în articol: externe bush kerry