EXTERNE
Duelul Bush - Kerry s-a incheiat cu victoria actualului presedinte al SUA. Candidatul democrat si-a recunoscut infrangerea in scrutinul din 2 noiembrie, care a fost apreciat drept unul dintre cele mai stranse din istoria alegerilor pentru fotoliul de la
Casa Alba.
ANCA ALDEA
|
TOT ACOLO. Presedintele Bush a fost reconfirmat in fruntea Statelor Unite ale Americii |
Dupa o noapte de suspans in care balansul victoriei a trecut din tabara democrata a lui Kerry in tabara republicana a lui Bush, deznodamantul nu s-a lasat prea mult asteptat. Ieri-dimineata, in jurul orei locale 11:00, ora 16:00 in Romania, Kerry l-a sunat pe Bush pentru a-l felicita pentru victoria purtata. In timpul scurtei conversatii, presedintele i-a spus democratului ca a fost "un adversar admirabil, demn de respect". "Kerry nu putea fi mai elegant", a declarat, de la Casa Alba, consilierul presedintelui, Karl Rove.
INVINSUL. "L-am felicitat pe presedintele Bush si am vorbit cu el despre nevoia disperata de unitate, de a ne gasi o cale prin care sa ne intelegemâ¦", a spus Kerry ieri din tribuna amenajata in fata sediului sau de campanie din orasul Boston, statul Massachusetts. "Nu as fi renuntat daca ar fi existat vreo sansa sa ajung presedinte. Nu puteam castiga statul Ohio, deci nu puteam castiga alegerile", s-a justificat Kerry, care cu cateva ore inainte declarase ca, asa cum au asteptat patru ani victoria pentru Casa Alba, asa democratii mai pot astepta o noapte de numarare a voturilor. Moment care nu a mai venit, caci mediile de presa americane au anuntat ca Bush a castigat si cel de-al treilea stat-problema, Ohio.
INVINGATORUL. Obtinerea celui de-al doilea mandat la Casa Alba reprezinta pentru presedintele Bush cea mai mare realizare din viata sa, sunt de parere analistii de peste Ocean. Victoria este una covarsitoare, mai ales in contextul in care tatal actualului sef de stat, George Bush, care a condus America inainte de administratia lui Bill Clinton, nu a castigat un al doilea mandat pentru Casa Alba. Acum, fiul sau l-a intrecut si a reusit sa-i indeplineasca visul.
La o ora de la interventia televizata a democratului, presedintele reales al Americii, George W. Bush, a aparut in fata sustinatorilor sai pentru le a multumi pentru sprijinul acordat. "Sunt foarte multi oameni carora trebuie sa le multumesc", a declarat seful Casei Albe, amintind-o, in primul rand, pe Prima Doamna a Americii, Laura Bush.
"Natiunea noastra s-a aparat si a aparat intreaga omenire. Sunt mandru sa conduc aceasta tara minunata mai departe. Am avut un an greu, ne asteapta speranta (...) Vom face progrese, vom modifica taxele, vom duce securitatea spre generatiile viitoare, vom lupta pentru democratiile din Irak si Afganistan", a spus Bush, la Washington, in primul sau discurs de dupa alegeri. Presedintele a tinut sa precizeze ca aceasta "victorie istorica" a fost asigurata de "alegatorii care au venit intr-un numar record" la sectiile de votare.
Aseara CNN a anuntat ca, dupa numararea a 99% dintre voturi, sufragiile marilor electori din Consiliul Electoral s-au impartit astfel: Bush a primit 279 de voturi, cu noua la suta mai mult decat necesarul de 270, iar Kerry - 252 de sufragii. Asta in contextul in care Ohio i-a oferit presedintelui 51% dintre voturi.
VICTORIE
"America a votat. Sunt coplesit de increderea acordata. Voi face totul pentru a-mi face datoria fata de americani. Nu exista limita pentru maretia Americii. (...) Dumnezeu sa va binecuvanteze si Dumnezeu sa binecuvanteze America" -
George W. Bush
MULTUMIRI
"Natiunea divizata trebuie sa se vindece. As vrea sa va iau in brate si sa va imbratisez pe fiecare. Va asigur ca inca va mai iubesc. Nu as fi renuntat daca as fi avut vreo sansa" -
John Kerry
PROMISIUNE
"Cu aliatii nostri vom duce razboiul impotriva terorismului, astfel incat copiii nostri sa traiasca in libertate si pace. Pentru asta le cer sprijinul tuturor americanilor. Am nevoie de sprijinul vostru, cei care ati votat cu rivalul meu. Voi face totul sa va castig
increderea" -
George W. Bush
PATRIOTISM
"Sunt mandru sa conduc aceasta tara minunata. Sunt foarte multi oameni carora trebuie sa le multumesc" -
George W. Bush
CE VA URMA?
|
Presedintele George W. Bush a reusit sa-i convinga pe americanii de rand, dar si pe contracandidatul sau, ca merita sa primeasca un al doilea mandat la Casa Alba. Analistii sunt de parere ca traumatismul din 11 septembrie 2001 "a aruncat America in conservatorism", care l-a propulsat pe Bush in topul preferintelor electoratului.
Ce le rezerva viitorul americanilor?
Presedintele a promis inca din timpul campaniei electorale ca va continua lupta cu terorismul si ca va incerca sa transforme America in cel mai sigur stat de pe Planeta.
Pe plan economic, promisiunile au fost la fel de "grase", Bush solicitand Congresului sa reduca permanent taxele pentru a crea mai multe locuri de munca.
In planul asigurarilor sociale, seful Casei Albe, reconfirmat in functie, este sustinatorul declarat al unei politici de redirectionare a unor taxe catre fonduri de investitii pentru muncitori.
 Bush trebuie sa reglementeze si chestiunile legate de casatoriile intre homosexuali si de legea avortului. Presedintele este un opozant declarat al celor doua probleme.
Pe plan extern, problema majora a lui Bush ramane Irakul, unde s-au anuntat alegeri in ianuarie 2005. Urmeaza criza din Orientul Mijlociu, fata de care pozitia administratiei republicane ramane neschimbata. Presedintele nu va semna Protocolul de la Kyoto privind efectele gazelor de sera, protocol al carui principal sustinator este Rusia.
La 13 decembrie, cei 538 de mari electori se vor reuni in capitalele statelor din care provin si-si vor exprima optiunile. In caz de impas juridic intr-un stat, acest stat risca sa fie lipsit de marii sai electori.
La 3 ianuarie se va intruni cel de-al 109-lea Congres, in noua sa formula.
La 6 ianuarie, votul Colegiului Electoral va fi prezentat oficial Senatului.
La 20 ianuarie, George W. Bush va depune juramantul pentru cel de-al doilea mandat.
|
STATUL DECISIV
|
Rezultatul final al alegerilor depindea de voturile obtinute in trei state-cheie: Florida, Pennsylvania si Ohio. In Florida, statul care in 2000 a creat mari probleme - dupa ce cateva sute de buletine de vot au fost considerate nule, fiind necesara interventia Curtii Supreme pentru validarea unor buletine de vot, Bush a obtinut 52% din sufragii si sprijinul celor 27 de mari electori. Pennsylvania a fost castigata de Kerry, cu 51% dintre voturi, iar americanii din Ohio, statul cu 5,8 milioane de electori, au optat in proportie de 51% pentru Bush.
|
TRADATORII
|
Sondajele efectuate la iesirea de la urne arata ca republicanii au fost mai abili si mai eficienti decat democratii cand a venit vorba sa atraga de partea lor membri ai taberei adverse. Din electoratul cu convingeri democrate, o medie de 10% a "virat", in ultima clipa, spre candidatul republican, George W. Bush, privandu-l pe John Kerry de voturi care ar fi putut conta foarte mult. "Tradatori" au existat si in tabara republicana, dar ceva mai putini. Doar 7% dintre republicanii declarati au decis ca John Kerry ar fi un presedinte mai bun decat Bush, dupa sondajele citate de postul de televiziune CNN. Tot sondajele arata ca femeile l-au preferat, in proportie de 52%, pe Kerry, in timp ce 54% dintre barbati au votat pentru Bush. Republicanul a fost candidatul preferat si pentru electoratul de peste 30 de ani, in special pentru batrani. La polul opus se situeaza alegatorii intre 18 si 29 de ani, care au votat, in proportie de 54%, cu Kerry. Expertii au remarcat si ca Bush este favoritul electoratului instarit. Americanii care castiga anual peste 50.000 de dolari, si care sunt majoritari in SUA, l-au votat in proportie de 55%. (Irina Cristea)
|
REPUBLICANII, MAJORITARI IN CONGRES
|
In paralel cu prezidentialele se desfasoara si alegerile legislative. E foarte important cine va controla Senatul si cine va controla Camera Reprezentantilor, nu doar cine va fi viitorul presedinte al Statelor Unite, avand in vedere ponderea pe care o are puterea legislativa in politica americana. Miercuri dimineata a devenit foarte repede evident ca republicanii au castigat controlul in Camera Reprezentantilor, unde aveau si pana acum o majoritate favorabila. Republicanii au obtinut 228 de locuri in Camera, in vreme ce democratii doar 199, in conditiile in care majoritatea este confortabila cu doar 218 voturi. Cat despre Senat, si aici republicanii au preluat majoritatea, cu 53 de locuri fata de 44 ale democratilor. (Ana Ilie)
|
CASTIG
|
Aflat ieri in vizita la Barlad, presedintele Ion Iliescu a apreciat ca daca George W. Bush va castiga alegerile prezidentiale din Statele Unite ale Americii "castiga si Romania, intr-un fel, prin continuitatea unei relatii benefice". Seful statului a afirmat ca in perioada administratiei Bush dezvoltarea relatiilor Romaniei cu Statele Unite au constituit "o experienta buna". (Monica Iordache)
|
Europa, prima la felicitari
Reprezentanti ai Uniunii Europene si ai ONU au fost printre primii care l-au felicitat, ieri, pe George W. Bush pentru realegerea sa la Presedintia SUA. Dar nici ceilalti lideri ai statelor lumii n-au fost mai prejos, declarandu-se gata sa colaboreze cu el, chiar daca victoria sa nu fusese confirmata.
MARINA CONSTANTINOIU, DANA PICIU
|
IN BIROUL OVAL. La 21 iulie 2004, George W. Bush s-a intalnit cu premierul roman Adrian Nastase in Biroul Oval. Atunci, cei doi oameni politici au
discutat si despre alegerile din aceasta toamna din SUA si Romania. "Voi invinge. Si prim-ministrul mi-a spus ca va invinge", a spus liderul american |
La Bucuresti, desi in plina campanie electorala, politicienii romani si-au facut timp sa urmareasca si sa comenteze rezultatul alegerilor din Statele Unite ale Americii.
La putin timp dupa ce democratul John Kerry si-a recunoscut infrangerea, declaratiile liderilor politici n-au intarziat sa apara.
PARTENERI. Presedintele Ion Iliescu a declarat ca, in ceea ce priveste Bucurestiul, "optiunea democratica a electoratului american nu poate decat sa ne bucure". "Este vorba de o continuitate a unei administratii care, pentru noi, a reprezentat un parteneriat benefic. De altfel, noi am avut o dezvoltare, o evolutie a relatiilor romano-americane de-a lungul tuturor administratiilor de dupa 1989. Administratia presedintelui Bush a reprezentat o perioada, pentru noi, deosebit de utila in planul relatiilor bilaterale - parteneriatul politic, relatiile comerciale, relatiile economice", a spus Iliescu.
El a adaugat, referindu-se la Administratia Bush, ca, in general, "a fost principalul nostru sustinator in ce priveste integrarea Romaniei in NATO si la fel de util a fost si parteneriatul in cateva zone, domenii de actiune conjugata si in plan militar, in zona apropiata noua sau in Irak si Afganistan si sustinerea, in general, in plan politic, a pozitiilor internationale ale Romaniei". "De aceea vreau sa-l felicit pe presedintele Bush pentru succesul sau, care pentru noi va marca, cred eu, o continuitate benefica a relatiilor bilaterale. Cred ca presedintele Bush a acumulat o experienta in calitatea sa de sef al statului, a avut o experienta anterioara de guvernator si are propria sa viziune si intelegere a misiunii pe care o are. Al doilea mandat, de regula, reprezinta o consolidare a unei experiente acumulate pe parcursul primului mandat", a adaugat presedintele.
CONTINUITATE. Pentru premierul Adrian Nastase, la randul sau candidat la Presedintie, dar a Romaniei, "a fost un rezultat foarte strans si este evident ca a fost o campanie foarte dura, cu foarte multe teme controversate. A fost greu pentru alegatori sa decida, mai ales ca, pana la urma, ceea ce a fost in mijlocul campaniei si tema principala, intr-un fel, presupunea foarte multa suferinta si in mod clar actiunile militare din Irak au contat". Nastase a remarcat faptul ca, in final, "foarte interesant, americanii, poporul american, au ales continuitatea, au ales sa mearga in continuare cu Administratia Bush. Lucrul acesta este clar, chiar daca rezultatul a fost obtinut la limita". Dupa parerea sa, a contat si faptul ca "John Kerry, care este un om deosebit, nu a reusit sa vina cu o alternativa foarte puternica, foarte clara". "Aici cred ca s-a hotarat pana la urma votul final. Multi si-au spus: mai bine continuam in felul asta, chiar daca nu suntem foarte fericiti si sunt unele probleme, dar ce ar putea sa aduca in plus Kerry? Am impresia ca nu a fost foarte clara oferta lui si de aici, probabil, decizia finala", a mai spus premierul. El si-a reamintit intalnirea avuta la Casa Alba cu presedintele Bush si discutia de atunci, cand amandoi au promis ca vor castiga alegerile la ei acasa: "Imi aduc aminte de discutia noastra la Casa Alba cu presedintele Bush - jumatate din ce s-a spus atunci acolo s-a intamplat".
PREVIZIBIL. Pentru Traian Basescu, liderul Aliantei PNL-PD si candidat la Presedintia Romaniei, "alegerile din SUA au avut un rezultat previzibil, avand in vedere tematica celor doi candidati". Pentru Basescu, "ideea de siguranta nationala, de siguranta a cetateanului, a primat in aceasta campanie si este evident ca Bush a jucat cartea sigurantei americanului de rand, cartea sigurantei Americii, deci cartea castigatoare". "Consider ca era previzibil ca totul sa se transeze printr-o renuntare a lui Kerry in favoarea lui Bush. Era previzibil pentru ca America avea obligatia sa evite situatia penibila din Florida din 2000, cand saptamani de zile s-a asteptat ca presedintele SUA sa fie decis de Curte si nu direct de vot, sau de electori", a spus Basescu. El a salutat atitudinea lui Kerry, de acceptare a infrangerii, ca pe una a unui om "responsabil fata de sistemul politic din SUA". "Statele Unite nu ar fi putut sa mai sustina ca au un sistem democratic garantat atata timp cat pentru a doua oara consecutiv alegerile ar fi fost transate undeva in instanta. Cred ca a procedat corect si cu responsabilitatea unui om politic american la varf", a conchis Traian Basescu.
Continuitatea, salutata la unison
MARINA CONSTANTINOIU
La scurt timp dupa ce democratul John Kerry si-a recunoscut infrangerea, presedintele in exercitiu al Uniunii Europene, premierul olandez Peter Balkenende l-a felicitat pe George W. Bush si a subliniat "forta" legaturilor care unesc UE si SUA. El s-a declarat increzator in continuarea "relatiilor productive cu administratia Bush", reamintind faptul ca SUA si UE au legaturi culturale, politice si economice puternice si impartasesc valori comune, ceea ce face din ele "parteneri naturali si indispensabili".
IN VALURI. Calduroase felicitari au sosit pe adresa lui Bush, detinatorul unui nou mandat la Casa Alba, si din partea presedintelui Comisiei Europene in exercitiu, Romano Prodi. La randul sau, secretarul general al Natiunilor Unite, Kofi Annan, ale carui relatii cu Bush nu sunt dintre cele mai fericite la aceasta ora, in special din cauza razboiului din Irak, s-a declarat "decis" sa continue sa colaboreze cu presedintele SUA.
VECHEA EUROPA. Din partea "batranei Europe", mai iute la declaratii a fost cancelarul Gerhard Schröder, care a subliniat ca se asteapta sa continue "buna cooperare" cu administratia americana. Presedintele egiptean, Hosni Mubarak, care tocmai avusese o intrevedere cu Schröder, a declarat ca spera ca noul Guvern american, cu ajutorul UE, sa profite de influenta sa, pentru obtinerea unei solutii pasnice in Orientul Mijlociu.
ALIATII. Interesanta declaratia presedintelui rus, Vladimir Putin, care nici n-a asteptat confirmarea rezultatelor si a afirmat, potrivit Interfax, ca "daca Bush castiga", el se va putea bucura "ca poporul american nu s-a lasat inspaimantat si a luat decizia justa".
Aliatul italian al lui Bush, premierul Silvio Berlusconi, aflat in vizita la Moscova, a salutat continuitatea si a subliniat ca aceasta "va usura sarcina" aliatilor Americii. Aceeasi linie au abordat si declaratiile presedintelui polonez, Aleksander Kwasniewski, care a spus ca, pentru Polonia, este mai bine sa continue sa colaboreze cu presedintele Bush, dar si ale celui ceh, Vaclav Klaus, care a subliniat "continuitatea politicii americane".
ALINIATI. Seful Guvernului spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, care a ordonat retragerea trupelor spaniole din Irak, si-a exprimat dorinta ca Guvernul sau sa intretina "o cooperare eficienta si constructiva" cu George Bush.
In Franta, deseori prezentata ca varful de lance al opozitiei fata de interventia in Irak, ministrul de Externe, Michel Barnier, a declarat ca spera ca va incepe o noua etapa, dupa realegerea lui Bush. El i-a indemnat pe americani sa recunoasca faptul ca nu pot sa isi imagineze ca pot construi, conduce si anima lumea de unii singuri.
De pe patul de spital, de la Paris, presedintele Autoritatii Palestiniene, Yasser Arafat, a salutat victoria lui George Bush in alegerile prezidentiale. El si-a exprimat speranta ca noul sau mandat si increderea pe care poporul american i-au reacordat-o vor da un nou elan eforturilor consacrate procesului de pace din Orientul Mijlociu.
Un sistem unicat din secolul XVIII
|
CU OCHII PE OHIO |
In momentul in care a fost scrisa Constitutia Statelor Unite, "parintii fondatori" s-au gandit la o modalitate prin care democratia, un sistem politic perfectibil, ar putea fi pusa la adapost de amenintarea "tiraniei majoritatii".
POPULAR VS ELECTORAL. Pe langa votul popular, suspus abuzurilor de tot felul, s-a introdus asa-zisul vot electoral. S-a creat Colegiul Elector, un organism compus din 538 de persoane, mari electori, fiecare avand dreptul la exprimarea unui vot numit electoral. Pana ca populatia sa voteze, electorii sunt doar niste nume pe o lista pe care si-o intocmeste fiecare partid, in fiecare stat. Dupa ce cetatenii voteaza, cei de pe lista partidului care a obtinut majoritatea devin electori in statul respectiv. Ei voteaza toti pentru candidatul partidului lor. Pentru ca un candidat sa devina presedinte, el trebuie sa obtina cel putin 270 din cele 538 de voturi ale electorilor.
IMPARTIRE. Fiecare din cele 50 de state americane dispune de cel putin trei voturi electorale. Mai mult, fiecarui stat i se aloca automat doua voturi electorale pentru cele doua locuri de senatori, plus un numar de voturi elctorale egal cu numarul reprezentantilor (care poate fluctua, fiind desemnat proportional cu numarul locuitorilor statului respectiv, o data la zece ani). (Ana Ilie)
Noaptea in care toti am fost americani
Pentru o noapte, sutele de invitati care au urmarit alegerile la Centrul Cultural American din Bucuresti s-au simtit cetateni ai SUA, luand parte, pe teritoriu american, la cel mai palpitant eveniment electoral al anului.
IRINA CRISTEA, ANA ILIE
|
ALBA. Noaptea trecuta nu prea s-a dormit. Sute de milioane de oameni au fost cu ochii pe America. Iar in America, lumea a stat mai mult in strada, sustinandu-si favoritul |
Amestecati printre americani get-beget, romanii invitati de Ambasada SUA la Centrul Cultural American din Bucuresti au petrecut noaptea alegerilor din SUA in stil american, cu baloane, ghirlande, stegulete si insigne, s-au servit cu sandvisuri
si alte gustari in stil american, si au urmarit spectacolul tipic american al alegerilor. Evident, cu mult popcorn. Daca pentru cetatenii SUA prezenta la Centrul Cultural era o modalitate de a petrece cele mai palpitante alegeri "acasa", chiar daca este un "acasa" simbolic, seara a fost, pentru romani, o ocazie de a testa pe viu mult trambitata calitate a americanilor de a transforma in spectacol orice eveniment.
LA GRAMADA. Stiut fiind ca misiunea diplomatica a unei tari reprezinta administratia aflata la putere, ar fi fost de asteptat ca Centrul Cultural sa se transforme intr-un sediu de campanie al republicanilor si al presedintelui George W. Bush. Nimic mai gresit. Baloane inscriptionate cu numele democratilor John Kerry si John Edwards pluteau absolut democratic alaturi de ale sustinatorilor presedintelui Bush si ale vicepresedintelui Dick Cheney, iar insignele si autocolantele erau la discretie pentru partizanii ambelor tabere. Si nici vorba sa vezi pe cineva luand pe furis sau ascunzand insemnele prodemocrate. Totul s-a facut la vedere, cu asumarea propriilor convingeri. Nici macar ambasadorul nu s-a uitat chioras vreo clipa cand s-a vazut abordat de cate un invitat de pe pieptul caruia zambea larg contracandidatul presedintelui SUA.
KERRY, CASTIGATOR. S-a mers atat de departe cu corectitudinea politica incat, pentru ca nici un participant sa nu se simta exclus de la marea sarbatoare a prezidentialelor americane, gazdele au instalat o urna cu tot dichisul, unde toti invitatii au fost poftiti sa-si exprime preferintele pentru un candidat sau altul. O singura rugaminte au avut: fiecare participant sa voteze o singura data. A spus-o direct chiar ambasadorul Jack Dyer Crouch II, in discursul din deschiderea serii, mentionand, in treacat, ca democratia nu este un sistem perfect. De remarca lui s-au agatat destui dintre cei prezenti, care au tinut sa testeze cat de usor pot fi fraudate alegerile, chiar daca ele nu sunt decat in joaca.
Cu sau fara frauda, scrutinul s-a incheiat cu victoria clara a candidatului democrat, John Kerry.
El s-a detasat cu 102 voturi de presedintele Bush, preferat doar de 67 dintre "votanti".
LUME PESTRITA. Americanii nu s-au prea inghesuit in jurul falsei urne. Intre o felie de pizza si o punga de floricele, dezbateau aprins imaginile postului de televiziune CNN, proiectate pe un ecran ca de cinematograf. Aici, o doamna platinata, usor de remarcat si datorita gecii multicolore de piele si a brosei uriase cu steagul american batut in strasuri care ar fi facut mandria oricarei dughene de pe Lipscani. Ceva mai incolo, o alta doamna, al carei guler inalt trebuia, probabil, sa ascunda cicatricele multiplelor liftinguri faciale, isi asculta placida tovarasul care-i spune ca in Romania exista "un comunism modern". Un roman nascut la New York, un american nascut la Timisoara, altul venit sa predea la Facultatea de Arte din Bucuresti, militari, un preot, dar si diversi bagatori de seama care le pusesera gand foarte-foarte rau floricelelor si chips-urilor formau o adunare pestrita, demna de diversitatea culturala promovata intens la Washington.
PARERI IMPARTITE. "Sper ca o sa castige Bush", ne-a spus Lynn Annis, de 50 de ani, incurajata de sotul ei, John. Veniti din Florida, statul-problema al scrutinului din 2000, sotii Annis si-au mentinut votul acordat, in urma cu patru ani, candidatului republican, pe care il considera cel mai potrivit sa conduca tara.
Un reprezentant al altui stat-problema, de data aceasta al scrutinului din 2004,
n-a vorbit la fel de pe sleau despre favoritul sau. Keith Kovacs, din Ohio, s-a multumit sa arate cu degetul spre insigna inscriptionata cu numele preferatului sau.
Ne-a explicat ca Ohio este un stat
industrial, cu probleme, unde nemultumirile fata de actuala administratie au crescut de la an la an. "In plus,
m-am saturat de minciuni si de propaganda", ne-a mai spus profesorul venit in Romania la un schimb de experienta.
OPTIMIST
"Atat Partidul Republican, cat si cel Democrat au sprijinit intrarea Romaniei in NATO si sustin integrarea in Uniunea Europeana si Parteneriatul Strategic intre Romania si Statele Unite, de aceea nu ma astept sa vad schimbari semnificative ale politicii americane in privinta relatiilor cu Romania, dupa alegeri. Sunt optimist, cred ca presedintele Bush va castiga alegerile" -
Jack Dyer Crouch II, ambasadorul SUA
la Bucuresti
Alegeri cum n-au mai fost
|
LA COADA. Americanii au asteptat ore intregi sa-si voteze presedintele |
Peste 71% dintre americani, probabil cel mai mare numar de alegatori inregistrat vreodata pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, s-au mobilizat pentru a-si alege presedintele pentru urmatorii patru ani. Astfel, cu catel si cu purcel, cetatenii americani au stat la cozi imense pentru a putea patrunde in sectiile de votare. Potrivit presei internationale, doua dintre motivele care i-au determinat pe rezidentii Statelor Unite sa se inghesuie cu noaptea in cap si pe stomacul gol pentru a-si vota liderul sunt campania desfasurata de cei doi candidati in cursa pentru Casa Alba si cele trei dezbateri televizate prin intermediul carora atat republicanul George. W. Bush, cat si democratul John Kerry au atins subiecte de mare interes. Cei doi rivali nu si-au adresat cuvinte "de ocara", lucru destul de neobisnuit, avand in vedere cadrul tensionat si lupta stransa, si au reusit sa patrunda in inimile americanilor analizand probleme legate de societate, sanatate, economie, coruptie etc. Se pare ca cele 1,3 milioane de dolari, suma alocata acestei campanii si record in istoria SUA, au impresionat alegatorii, care din 1964 nu
s-au mai aratat atat de dornici sa voteze. Totusi opiniile sunt impartite. Oamenii de rand dau vina pe puterea de convingere a celor doi candidati la Presedintia Americii, iar oficialii pe situatia din Irak. In cazul acesta, Bush trebuie lasat sa continue ceea ce a inceput, iar Kerry trebuie sa schimbe ceea ce vrea Bush sa continue. (Anca Alexe)
SCHIMBARILE VOR FI IN STILUL POLITIC - Vladimir Tismaneanu
|
Editorialul ziarului Washington Post accentua, in numarul din 2 noiembrie, ca oricare dintre candidati va castiga alegerile vom asista la o reconsiderare a stilului politicii externe. Daca senatorul Kerry ar castiga, s-ar merge catre o apropiere de Europa de Vest si poate o atitudine mai transanta in relatiile cu Vladimir Putin.
Daca va castiga George W. Bush, el va trebui sa evite triumfalismul si sa admita ca au existat si erori, unele chiar grave, in modalitatile de planificare a politicii externe in ultimii patru ani.
De remarcat prezenta masiva la vot, in special in randul tineretului, mai cu seama al studentilor de colegiu. A fost o cursa cu implicatii enorme, asemanatoare cu aceea din 1948, in conditiile Razboiului Rece. Evident, George W. Bush nu este Truman, insa este un lucru incontestabil ca Statele Unite se afla angrenate intr-un razboi global impotriva flagelui terorist, inrudit ca mentalitate si indarjire cu totalitarismele fascist si comunist.
Luand in considerare scenariul in care George Bush ramane pentru un al doilea mandat la Casa Alba, in politica interna, inainte de toate, schimbarea va veni in planul crearii de joburi in SUA. Principalul atac pe care l-a purtat Kerry impotriva lui Bush a fost faptul ca
intr-adevar s-au pierdut sute de mii de joburi, ceea ce nu s-a intamplat in atatea decenii. Deci fundamental va fi sa gaseasca solutii pentru crearea de joburi. George Bush este un om care are o incredere foarte profunda in propriile optiuni politice si economice, deci nu cred ca isi va schimba pozitia fata de ce a spus in campanie. Mai degraba cred ca schimbarile vor fi in stilul politic si nu in strategiile politice."
|
EXCESUL - Dorin Tudoran
|
Daca rezultatul final al acestor prezidentiale americane va consfinti oficial victoria lui George W. Bush, unul dintre lucrurile la care vor trebui sa mediteze pentru multa vreme nu doar democratii este sabia cu doua taisuri pe care o reprezinta excesul.
Spontan, dar mai ales orchestrat, totul a fost impotriva presedintelui Bush: milioanele filantropului George Soros si cruciada in care s-a angajat batand America in lung si-n lat; milioanele de fani ai lui Bruce Springstein si Sean Penn; milioanele de spectatori ai peliculei lui Michael Moore; tragedia celor care si-au pierdut copii, frati, surori, parinti intr-un razboi deloc popular; The Economist, The New York Times, The Washington Post recomanda alegatorului american sa voteze pentru John Kerry s.a.m.d.
Numai ca: in ultimul moment George Soros a avut demnitatea de a se desolidariza de impostura activistului Michael Moore; Dan Rather a pus la pamant nu doar credibilitatea personala, dar si pe cea a CBS cand, orbit de o ura aprope patologica impotriva celor doi presedinti Bush, a dat pe post false documente privind serviciul militar al lui Bush fiul; Theresa Heinz, sotia lui Kerry, a devenit dintr-un personaj "mai altfel" o figura foarte antipatica, datorita unor comentarii arogante privind-o pe Laura Bush s.a.m.d.
Piramida prioritatilor electorale stabilita de analistii politici s-a dovedit si ea un pocinog - razboiul din Irak a fost doar a patra preocupare a alegatorului american, in timp ce valorile morale - cea dintai. Casatoriile intre iubiti de acelasi sex nu s-au dovedit o idee prea buna pentru democrati.
Republicanii sfarsesc prin a avea majoritatea ambelor camere ale Congresului si Casa Alba. Tom Daschle -- temutul, tenacele, extrem de agresivul adversar al presedintelui Bush si liderul majoritatii in Senat - pierde, incredibil, cursa electorala!
Fireste, cel mai prost iese tandemul Kerry - Edwards. Daca nici intr-un context in care totul parea sa lucreze impotriva presedintelui Bush John Kerry nu reuseste sa castige, multe dintre analizele postelectorale se vor intoarce la o observatie initiala - lipsa de identitate politica a senatorului de Massachusets, perceput de multi ca o simpla prelungire a unor Edward Kennedy ori Tom Daschle.
Excesul i-a pierdut pe democrati. Victimizarea la care a fost supus de adversari l-a ajutat pe George W. Bush. Inca o data, alegatorul american s-a simtit stanjenit in fata excesului.
E greu de stiut spre ce se indreapta America dupa acest vot. O perioada prea lunga de platire a politelor ar putea sa-i arunce pe republicani in pacatul tocmai refuzat democratilor de alegatori."
|