x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bush Junior si-a gasit rivalul

Bush Junior si-a gasit rivalul

04 Mar 2004   •   00:00

In urma cu cateva luni, John Kerry nu avea nici o sansa de a candida la presedintia americana. Maratonul electoral supranumit "super martea" a schimbat insa situatia.

Tabara democrata a fost revitalizata brusc de succesul rasunator obtinut de Kerry in noua din cele zece state care au mers marti la urne. Intr-un gest neasteptat, presedintele american i-a telefonat imediat senatorului. Calmul cu care Bush si-a felicitat rivalul anunta insa o lupta electorala in care cei doi candidati se vor folosi de toate atuurile pe care le au la indemana.

Vine furtuna

Cu tenacitate, Kerry s-a impus la alegerile primare democrate in fata celorlalti doi rivali, tanarul John Edwards si colericul Howard Dean. Dupa ce si-a asigurat investitura democrata, Kerry l-a avertizat pe Bush sa se astepte la o confruntare pe viata si pe moarte: "Baiete, stai sa vezi cum am sa scot flacari pe nari!". Presedintele nu s-a lasat insa impresionat si l-a felicitat. "Am avut o conversatie placuta", marturiseste Kerry, care s-a folosit si de aceasta ocazie pentru a-l provoca pe Bush la o dezbatere fata in fata. Trebuie sa se pregateasca insa pentru contraatacul lui Bush: astazi incepe o campanie nationala agresiva de mesaje televizate, care beneficiaza de o finantare de 130 de milioane de dolari, mult peste posibilitatile democratilor.

Munitia democratilor

Kerry crede ca are suficienta munitie pentru a riposta la atacurile presedintelui. Nu degeaba l-a numit presa "Comeback Kerry" (Kerry se intoarce). Chiar democratul marturiseste ca la inceputul campaniei nu dadea "randament ". Pentru a castiga terenul pierdut, a inceput sa abordeze temele care l-au propulsat si care ar putea fi biletul castigator pentru Casa Alba. El scoate in evidenta dificultatile intampinate de administratie in Irak si problemele economice. Cu indemnul la lupta "Domnule Bush, sunteti pregatit?", Kerry se dovedeste un rival de temut. "Baiete, stai sa vezi cum am sa scot flacari pe nari!", l-a pus in garda senatorul John Kerry pe presedintele George W. Bush, dupa ce si-a asigurat nominalizarea Partidului Democrat in cursa pentru Casa Alba.

Relaxat si optimist

Bush vrea sa para relaxat, in pofida sondajelor care arata ca ar pierde in fata lui Kerry, daca alegerile ar fi organizate acum. "Sunt optimist", a tot repetat constient ca imaginea sa calma si hotarata este asul din maneca. Stie ca invingatorul in alegeri va fi cel care demonstreaza ca este capabil sa conduca si are pozitii ferme cu privire la problemele esentiale ale tarii. Campania lui Bush insista pe duplicitatea lui Kerry contra imaginii unui presedinte care gaseste cuvintele potrivite in momentele de criza.
( ANA ILIE )

×
Subiecte în articol: externe bush kerry