x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bush, păcălit de un inginer irakian

Bush, păcălit de un inginer irakian

de Sînziana Stancu    |    27 Mar 2008   •   00:00

Informaţiile false despre armele biologice din Irak, furnizate Casei Albe de către un inginer irakian, au fost unul dintre argumentele-cheie care au stat la baza deciziei Washingtonului de a bombarda Bagdadul.




PROBE FALSE - Un şarlatan i-a convins pe americani să atace Bagdadul


Informaţiile false despre armele biologice din Irak, furnizate Casei Albe de către un inginer irakian, au fost unul dintre argumentele-cheie care au stat la baza deciziei Washingtonului de a bombarda Bagdadul.


Inginerul irakian care a furnizat datele Washingtonului a fost detectat de către jurnalişti sub acoperire în sudul Germaniei, relatează presa britanică. Rafid Ahmed Alwan, sub numele de cod “Curveball” (termenul pentru “viclenie”, în limbajul jocului de baseball), se ascunde în Germania de la începutul invaziei americane în Irak. El fusese interogat şi de către serviciile secrete germane, la sfârşitul anilor ’90, când cerea azil în această ţară şi le spusese că era un “martor” al unuia dintre programele de producere a armelor biologice din Irak. “Probele” lui au fost făcute publice de către fostul secretar de stat Colin Powell, în discursul ţinut de el în faţa Consiliului de Securitate, în data de 5 februarie 2003, când Powell a insistat asupra pericolului pentru omenire pe care îl reprezintă “arsenalul” biologic al Irakului.


AVERTIZARE. Deşi serviciile secrete germane le-au avertizat pe cele americane că informaţiile furnizate de inginerul irakian nu sunt probate, iar inspectorii ONU nu au colaborat cu CIA, totuşi Administraţia Bush a continuat să “propovăduiască” pericolul “laboratoarelor mobile” de arme biologice, despre care povestise inginerul irakian. Acum, “Curveball” neagă că a dat informaţiile respective, iar marţi seara postul de televiziune BBC 2 Newsnight a difuzat o înregistrare secretă în care irakianul refuză reporterii publicaţiei germane “Der Spiegel”, care i-au cerut să dea un interviu oficial pe tema declaraţiilor pe care le-a făcut despre armele biologice.

×
Subiecte în articol: externe