x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bush se spala pe maini de responsabilitati

Bush se spala pe maini de responsabilitati

31 Mar 2005   •   00:00

Presedintele Bush, care pare mai relaxat si este vizibil schimbat, le-a cerut consilierilor sai sa petreaca mai mult timp la Casa Alba.



  • de ANCA ALDEA

  • ANCHETA LA CIA. Presedintele Bush a aflat ca inspectorii ONU in dezarmare au avut dreptate: Saddam renuntase la armele de distrugere in masa
    Seful statului american a dat o directiva prin care membrii Cabinetului sau sunt solicitati sa petreaca mai multe ore pe saptamana la Casa Alba.

    STRANGETI RANDURILE! Masura luata de presedintele american se refera nu numai la consilierii apropiati, ci si la liderii fiecarei agentii guvernamentale. Daca pe vremea Administratiei Eisenhower la Presedintie se organizau intalniri, cu regularitate, in fiecare saptamana intre consilieri si presedinte, acum Cabinetul se intruneste "sporadic", cam o data la 45 de zile, iar sesiunile sunt, in cele mai multe cazuri, ceremonii. Apropiati ai familiei Bush sustin ca aceasta masura faciliteaza contactul si cooperarea intre agentiile guvernamentale si consilierii presedintelui. Analistii politici sunt mai sceptici. Ei cred ca Bush incearca sa aiba mai mult control asupra politicii Administratiei sale.

    SPIONII AU DAT-O IN BARA. In timp ce presedintele face putina ordine printre oamenii sai de seama, serviciile secrete externe ale Americii, coordonate de seful statului, sunt criticate de Bush "la sange". O comisie de ancheta de la Casa Alba, insarcinata cu analizarea incapacitatii serviciilor secrete ale SUA in chestiunea armelor de distrugere in masa (WMD) din Irak. Comisia, care urmeaza sa dea publicitatii concluziile unui raport minutios in acest sens, sustine ca Agentia Centrala de Contrainformatii, cea care l-a instiintat pe Bush ca Saddam dezvolta WMD, motiv pentru care Irakul trebuie atacat si eliberat de tiran, trebuie mustrata pentru neadevarul prezentat.

    Potrivit cotidianului New York Times, presedintele Bush va avea ocazia sa afle de la specialisti ca atat CIA, cat si celelalte structuri secrete au omis sa ia in calcul posibilitatea ca Saddam sa se fi descotorosit de armele de distrugere in masa inainte de invazia americana. Spionii americani s-au inselat si in privinta informatiilor colectate de pe teren legate de manevrele politice ale regimului Saddam.

    ALTI "SEFI"
    Daca pana acum consilierii presedintelui american erau obligati sa stea patru ore pe saptamana la Casa Alba, printr-o directiva a Sefului Statelor Majore, Andrew H. Card Jr, acum programul lor s-a prelungit.

    Presedintia Statelor Unite le pune la dispozitie o cladire intreaga, care se afla in imediata vecinatate a resedintei lui Bush si care poarta numele celui de-al 34-lea presedinte al SUA, Dwight Eisenhower. In aceasta locatie, "sfetnicii" celui mai puternic om de pe Terra discuta intens, dezbat situatii si ofera solutii legate de politica lui George W. Bush.

    MASURI
    Un raport redactat la cererea Administratiei Bush, referitor la serviciile de informatii, propune crearea unui centru pentru lupta impotriva proliferarii armelor de distrugere in masa si subliniaza necesitatea sporirii numarului analizelor serviciilor de informatii. In raport sunt propuse o serie de masuri, intre care crearea unui centru pentru lupta impotriva proliferarii. Documentul, care are 700 de pagini, dintre care doar 500 vor fi date publicitatii, subliniaza necesitatea descentralizarii surselor de informatii si analizelor specialistilor. Potrivit presei americane, raportul analizeaza si activitatea agentiilor de informatii iraniene, nord-coreene, libiene si pakistaneze.
    ×
    Subiecte în articol: externe bush