x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ca să fie respectată de Rusia, Moldova trebuie să aibă demnitate

Ca să fie respectată de Rusia, Moldova trebuie să aibă demnitate

de Vitalie Calugareanu    |    19 Iul 2010   •   00:00



Şantajul Rusiei la adresa vinurilor moldoveneşti este subiect de comentarii şi polemici la Chişinău, fostul ambasador al Republicii Moldova la Moscova, Anatol Ţăranu, deplorând: "La ce am ajuns... Chişinăul în zadar crede că, prin tăceri umilitoare, ar putea să puncteze în relaţia cu Federaţia Rusă. Mica mea experienţă îmi spune că este o cale lipsită de orice perspectivă. Ruşii dintotdeauna i-au respectat pe cei care au demnitate. Şi invers!".

Afirmaţia survine după reapariţia problemei importurilor de vin moldovenesc în Rusia. Amintim că aceasta din urmă a întrerupt consultările cu Republica Moldova în privinţa reluării exportului de vinuri, pentru că ministrul moldovean al Agriculturii şi-a permis să-l contrazică pe şeful Serviciului Sanitar rus, care a spus că vinurile moldoveneşti sunt nocive. Problema urmează a fi discutată la nivelul prim-miniştrilor celor două ţări. Şeful Serviciului Sanitar rus "Rosspotrebnadzor", Ghenadii Onişcenko, a dispus blocarea importului de vinuri moldoveneşti în Rusia pe 24 iunie, la câteva ore după semnarea de preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a decretului de instituire a "Zilei ocupaţiei sovietice". Oficialul rus a argumentat că vinurile moldoveneşti ar conţine substanţe nocive şi că "ar fi bune numai de vopsit gardurile". Pe 12 iulie, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a anulat cu scandal decretul preşedintelui moldovean, iar în aceeaşi zi o delegaţie guvernamentală de la Chişinău a plecat la Moscova să discute cu partea rusă posibilitatea deblocării crizei vinurilor. În timp ce delegaţia moldovenească se afla la Moscova, ministrul Agriculturii al Republicii Moldova, Valeriu Cosarciuc, a declarat că pretenţiile ruşilor faţă de vinurile moldoveneşti sunt exagerate şi că specialiştii au calculat că substanţa despre care sanitarul-şef al Rusiei spune că s-ar afla în vinurile din Moldova poate fi fatală pentru un om doar în cazul unui consum de peste 200 de tone pe zi. "Pentru ca această substanţă să fie letală, trebuie ca o persoană cu greutatea de 70 de kilograme să consume dintr-o dată, «s odnogo prisesta» cum spun ruşii, 271 tone de vin", a spus Cosarciuc. Când a auzit de această declaraţie, şeful "Rosspotrebnadzor", Ghenadii Onişcenko, a anunţat că "discuţiile în problema reluării importului în Rusia a vinurilor moldoveneşti se amână". Oficialul rus a adăugat că "declaraţia neadecvată a ministrului moldovean a complicat negocierile cu experţii, iar vinificatorii moldoveni nu au decât să-i mulţumească ministrului Cosarciuc pentru acţiunile eficiente pe care le-a întreprins ca să blocheze negocierile cu experţii ruşi".

În acest context, fostul ambasador al Republicii Moldova la Moscova, Anatol Ţăranu, susţine că, acum, "Moldova culege roadele politicii sale infantile": "Chişinăul oficial permite ca cu el să se vorbească în aşa hal. Ministrul moldovean nici nu are dreptul să vorbească în termeni elogioşi despre vinurile Moldovei! La ce am ajuns... Chişinăul în zadar crede că, prin tăceri umilitoare, ar putea să puncteze în relaţia cu Federaţia Rusă. Mica mea experienţă îmi spune că este o cale lipsită de orice perspectivă. Ruşii dintotdeauna i-au respectat pe cei care au demnitate. Şi invers!". Întrebat ce pârghii ar avea Republica Moldova de influenţă asupra Rusiei, Ţăranu a răspuns: "Haideţi să vedem care sunt interesele Rusiei în Republica Moldova... Nu cumva Rusia se teme ca Moldova să meargă în NATO? Rusia vrea ca Moldova să-şi păstreze statutul de ţară-membră a Comunităţii Statelor Independente. Iată, aici căutaţi!".

Prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat, a anunţat miercuri că, totuşi, problema exportului vinurilor moldoveneşti în Rusia va fi discutată în viitorul apropiat în cadrul unei întrevederi pe care o va avea cu omologul său rus, Vladimir Putin. Filat a spus că negocierile cu partea rusă nu au fost întrerupte: "Nu este adevărat, nu s-au întrerupt aceste negocieri! Prima rundă de negocieri a fost finalizată. Suntem în plin proces de discuţii şi cred că în timpul cel mai apropiat noi vom depăşi această situaţie. Este vorba de o problemă tehnică", a spus premierul.

Rusia cere Moldovei să fie verificaţi 50 de indicatori de calitate a vinurilor exportate. În celelalte peste 40 de ţări, inclusiv în Uniunea Europeană, vinurile moldoveneşti sunt verificate la doar 12 parametri de calitate.

×
Subiecte în articol: externe