x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cafegiii înrăiţi au halucinaţii

Cafegiii înrăiţi au halucinaţii

de Sînziana Stancu    |    16 Ian 2009   •   00:00

Mai mult de şapte ceşti pe zi de cafea instant pot provoca vedenii şi tulburări de auz consumatorilor.



Cei care beau cafea în exces sunt de trei ori mai predispuşi să aibă halucinaţii decât cei care se mulţumesc doar cu o ceaşcă de cafea instant pe zi, arată un studiu publicat de "Personality and Individual Differences". Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 200 de studenţi de la Universitatea Durham. Deşi specialiştii care au făcut studiul afirmă că deocamdată "nu este bătut în cuie", fiind necesare mai multe investigaţii pentru a se dovedi cu certitudine legătura între consumul în exces de cafea şi halucinaţii, ei au constatat totuşi că aproximativ 3% dintre băutorii înrăiţi de cafea au vedenii şi, mai ales, aud zgomote care nu se produc în realitate. Cercetătorii au explicat legătura între cafeină ­ substanţă prezentă în cafea, dar şi de alte alimente cum sunt ciocolata, dulciurile cu ciocolată şi ceaiul – produce în organism eliberarea rapidă şi în exces a hormonului cortizol care poate provoca halucinaţii.

ALTE CAUZE
Şi stresul este unul dintre factorii care duc la eliberarea în exces, în organism, a cortizolului, ducând, în consecinţă, la posibilitatea producerii halucinaţiilor. Printre alte cauze ale halucinaţiior, cercetătorii au mai identificat şi traumele din copilărie, unele obiceiuri alimentare nesănătoase, cum ar fi o dietă bogată în alimente ce conţin mult zahăr şi, nu în ultimul rând, consumul de cafea în timpul sarcinii, care, în primul rând, poate duce la pierderea acesteia.

JUMĂTATEA PLINĂ A... CEŞTII
Cu toate acestea, cafeaua are multe părţi bune, sănătoase, constatate de-a lungul timpului şi publicate în mii de studii tot de cercetători. Dar pentru a ne bucura din plin de avantajele ei pentru sănătate, trebuie să consumăm în cantităţi moderate, adică maximum 500 de miligrame pe zi. Astfel, cafeaua, pe lângă starea bună de vigilenţă şi de concentrare pe care o creează, ne poate menţine inima sănătoasă, în ciuda faptului că, imediat după ingestie, produce o uşoară tahicardie (la omul sănătos), reduce deteriorarea nervului în cazul sclerozei în plăci, iar studiile recente au demonstrat că poate preveni şi cancerul de piele.

×
Subiecte în articol: externe