x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe California folosește inteligența artificială pentru stingerea incendiilor

California folosește inteligența artificială pentru stingerea incendiilor

de Redacția Jurnalul    |    24 Sep 2023   •   18:00
California folosește inteligența artificială pentru stingerea incendiilor
Sursa foto: freepik.com

California folosește inteligența artificială pentru stingerea incendiilor. Software-ul Departamentului de Protecție împotriva Incendiilor din California monitorizează imaginile realizate de camerele de pe teren. De îndată ce înregistrează o anomalie, trimite imediat o alertă.

Pompierii care lucrează în California au început să folosească un sistem de inteligență artificială pentru a monitoriza incendiile nou-aprinse: odată ce focul este detectat, o echipă de pompieri începe să stingă imediat incendiul.

Totul se bazează pe o rețea de camere. Datorită programului Alert California al Universității din San Diego, au fost instalate aproximativ 1.000 de camere în tot statul, care filmează în permanență. Sunt camere ce se învârt 360 de grade, se opresc într-un punct, fac o fotografie a locului pe care îl monitorizează și apoi își reiau rotația. Fiecare rotație durează două minute.

Aadevăratul demers a fost însă conectarea acestui flux de imagini la un program care să poată recunoaște anomaliile.

Scott Slumpff, care conduce serviciul de informații al Cal Fire, a dat un exemplu într-un interviu acordat CNN: "Camera făcuse o rotație de 360°. Aici identificase o anomalie, se oprise și apoi făcuse un zoom pe imagine”. Un operator a confirmat incendiul și a alertat o echipă de salvare: „Au reușit să reducă pagubele la 3 metri de pădure arși”.

Inteligența artificială atrage atenția asupra tuturor fotografiilor în care se înregistrează o anomalie, chiar dacă e vorba de un singur pixel al imaginii care începe să se înroșească. Munca operatorilor s-a schimbat, aceștia nu mai analizează toate imaginile, ci pur și simplu le verifică pe cele care sunt înregistrate ca anomalii pentru a vedea dacă este momentul să trimită o echipă pentru a stinge un incendiu în acele locații.

"Obiectivul nostru ca agenție este de a menține 95% din incendii la 10 acri sau mai puțin, astfel încât acest instrument ne sporește capacitatea de a ne asigura că menținem aceste incendii mici în faza incipientă", a declarat Phillip SeLegue, șeful personalului Cal Fire, citat de CBS News.

Cal Fire spune că 40 la sută dintre incendiile izbucnite pe 10 iulie au fost detectate de AI înainte de a fi primit un apel la 911, iar tehnologia continuă să se îmbunătățească.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: inteligenţa artificială incendii