x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cameron îi vrea pe talibani la conducerea Afganistanului

Cameron îi vrea pe talibani la conducerea Afganistanului

06 Iul 2011   •   11:21

Premierul britanic, David Cameron, a propus ca talibanii din Afganistan sa renunte la violente si sa intre in politica pentru a guverna tara impreuna cu actuala conducere de la Kabul, dupa modelul Sinn Fein (aripa politica a Armatei Republicane Irlandeze), informeaza ziarul britanic Daily Telegraph. Potrivit cotidianului, Londra se afla deja in negocieri cu unii membri ai conducerii talibane, cu care incearca sa gaseasca o solutie pasnica pentru rezolvarea conflictului. Oferta premierului Cameron ca talibanii, vinovati de moartea a sute de militari britanici, sa intre pe scena politica afgana nu este prea incurajatoare, scrie Daily Telegraph.

Seful Guvernului britanic, care a inceput luni o vizita-surpriza in Afganistan, a avut o intrevedere cu presedintele acestei tari, Hamid Karzai, in timpul careia liderul afgan a fost informat ca viitorul acestui colt de lume este negociat cu talibanii, care au nevoie de reconciliere si reintegrare in sistemul politic national, dupa ce Vestul a decis retragerea treptata din Afganistan. "Opriti luptele, opriti bombardamentele, opriti crimele! Alaturati-va procesului politic si veti fi parte din viitorul acestei tari. Am vazut in tara mea, Irlanda de Nord, unde oamenii participa la tentative de omor, la mutilarea si la bombardarea civililor, a ofiterilor de Politie, a ofiterilor de Armata si chiar a politicienilor, (cei care au renuntat la aceste nelegiuiri) au devenit oameni politici, s-au implicat in guvernarea tarii lor. Este adevarat', a declarat David Cameron. Premierul a tinut totodata sa precizeze ca talibanii nu au sorti de izbanda pe frontul din Afganistan, de aceea li se da aceasta sansa.

Armata Republicana Irlandeza are la origini rezistenta stramosilor din secolul al XII-lea, care s-au opus puternic, dar pasnic, invaziei britanicilor in Irlanda. La sfarsitul secolului al XVIII-lea, in aceasta parte a lumii a aparut organizatia United Irishmen (Irlandezii Uniti, n.n.), dupa modelul rezistentei din America de Nord – unde populatiile au incercat sa tina piept colonistilor – si al aparatorilor idealurilor democratice din Revolutia Franceza. In 1919, a fost creata Armata Republicana Irlandeza (IRA), o organizatie paramilitara nationalista, cu scopul de a obtine independenta de Marea Britanie si alipirea Irlandezi de Nord lor de Republica Irlanda. Si IRA, si aripa sa politica, Sinn Fein, aveau acelasi scop – acela de a combate controlul britanic, insa mijloacele pe care le folosea fiecare erau diferite.

×