Partidul Republican din SUA şi preşedintele Donald Trump au primit donaţii în valoare de 105 milioane de dolari în trimestrul al doilea din acest an; din acest total, 54 de milioane au fost direcţionate către campania pentru realegerea la Casa Albă, transmite Reuters.
Conform anunţului făcut marţi de organizaţia de campanie a preşedintelui, Comitetul Naţional Republican (RNC) a colectat în intervalul aprilie - iunie 41 de milioane de dolari. Cele două entităţi dispun în prezent de 100 de milioane de dolari - 56 de milioane pentru campania lui Trump şi 44 de milioane pentru RNC.
În primul trimestru din 2019, campania prezidenţială a primit peste 30 de milioane de dolari, iar RNC aproape 46 de milioane.
RNC şi campania pentru realegerea preşedintelui şi-au unit resursele financiare şi operaţionale în vederea alegerilor din noiembrie 2020.
Grupurile afirmă că creşterea donaţiilor le va permite să îşi dubleze investiţiile pentru promovare online, în vederea atragerii de fonduri şi contactării donatorilor.
"Colectarea de fonduri la nivel record de către RNC ne-a permis să identificăm o mulţime de susţinători noi şi să ne continuăm investiţiile în programul pe teren fără precedent", a declarat preşedinta RNC, Ronna McDaniel, într-un comunicat separat. Ea a respins ideea unui alt pretendent decât Trump la nominalizarea candidatului republican pentru alegerile prezidenţiale.
Trump, cunoscut ca antreprenor imobiliar şi vedetă de televiziune, nu a deţinut nicio funcţie publică înainte de a fi ales preşedinte, în 2016. Înainte de alegerile în care a învins-o pe democrata Hillary Clinton, el a câştigat competiţia internă din Partidul Republican, în faţa altor 16 concurenţi.
În cadrul Partidului Democrat, în cursa pentru desemnarea candidatului la preşedinţie se confruntă peste 20 de politicieni. Dintre aceştia, Pete Buttigieg, primarul oraşului South Bend din statul Indiana, a primit, potrivit unor informaţii din presă, donaţii de aproape 25 de milioane de dolari în trimestrul al doilea, de trei ori mai mult decât în primul trimestru; el este astfel unul din cei mai bine finanţaţi concurenţi democraţi.
În prima parte a anului, cele mai consistente donaţii au fost înregistrate de Bernie Sanders şi de senatoarea Kamala Harris; în trimestrul al doilea, Sanders a primit doar 18 milioane de dolari, fiind depăşit de Buttigieg.
Până la termenul-limită din 15 iulie, se aşteaptă să îşi declare la Comisia Electorală Federală donaţiile primite şi alţi potenţiali candidaţi din Partidul Democrat.