x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Canada: Epava unui avion prăbuşit în 1942, descoperită în Saint-Laurent

Canada: Epava unui avion prăbuşit în 1942, descoperită în Saint-Laurent

de Ovidiu Ciutescu    |    07 Aug 2009   •   00:00
Canada: Epava unui avion prăbuşit în 1942, descoperită în Saint-Laurent

Scafandrii canadieni ai agenţiei parcurilor naţionale au descoperit în ocean un hidroavion militar american. Avionul s-a prăbuşit în 1942 în Golful Saint-Laurent, din estul ţării, aminteşte AFP. Arheologii cred că este vorba despre epava avionului PBY 5A, fabricat în San Diego, California.



Acesta a aparţinut Forţelor Aeriene Militare ale SUA şi s-a prăbuşit în largul coastei canadiene în 2 noiembrie 1942. Un comunicat al ministrului canadian al Mediului spune că avionul pare a fi în stare bună, astfel că scafandrii ar putea găsi şi resturi umane înăuntrul acestuia. Patru pasageri ai hidroavionului au fost salvaţi, la momentul scufundării, de pescari locali, însă alţi cinci au rămaşi blocaţi în interior şi nu au mai fost recuperaţi din apele îngheţate. Autorităţile canadiene şi americane vor întreprinde, în următoarele săptămâni, o operaţiune de indentificare a epavei şi de evaluare a posibilităţilor de extragere a acesteia din apă.

Aparatul de zbor făcea parte dintr-un detaşament format în 1941, însărcinat să construiască un aerodrom în estul Canadei, unul în Groenlanda şi altul în Islanda, pentru a restabili, astfel, un coridor aerian între Statele Unite ale Americii şi nordul Europei.

×
Subiecte în articol: externe