x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Canada: Justin Trudeau încheie un acord politic pentru a rămâne la putere

Canada: Justin Trudeau încheie un acord politic pentru a rămâne la putere

23 Mar 2022   •   11:42
Canada: Justin Trudeau încheie un acord politic pentru a rămâne la putere
Sursa foto: Justin Trudeau/antena3

Premierul canadian Justin Trudeau vrea să rămână la conducerea guvernului până în 2025, motiv pentru care a încheiat un acord cu opoziția, scrie AFP.

El a făcut o înțelegere în acest sens cu Noul Partid Democratic (NPD), formațiune de stânga.  

"Acest acord de sprijin şi încredere intră în vigoare acum şi va rămâne până la sfârşitul actualei legislaturi în 2025. Cu atâta instabilitate în jurul nostru, canadienii au nevoie de stabilitate", a spus prim-ministrul. 

Justin Trudeau se află la putere din 2015 și a fost reales în septembrie 2021 pentru al treilea mandat. La ultimele alegeri nu a reușit să formeze o majoritate în parlament astfel că poate rezista în principiu circa 18-24 de luni. Prin urmare, o înțelegere cu NPD îl va ajuta să nu organizeze alegeri anticipate. 

Niciun membru NPD nu va face parte din guvern dar partidul său de dreapta poate forma o majoritate în Camera Comunelor cu formațiunea de stânga pentru a adopta măsurile fiscale, de mediu, sănătate și locuințe. 

NPD a transmis că va "susţine guvernul în chestiunile de încredere şi de buget".

Însă Candice Bergen, conducătoarea Partidului Conservator, aflat în opoziție, consideră că această coaliție va avea "efecte catastrofale pentru economia canadiană şi dovedeşte că Justin Trudeau vrea să rămână la putere cu orice preţ" .

Camera Comunelor este alcătuită din 338 de deputați, din care 159 sunt liberali, 119 conservatori, 32 din Blocul din Quebec, 25 din NPD, doi ecologişti şi un independent. 

×
Subiecte în articol: justin trudeau canada