x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Canada / Se caută un Sherlock Holmes. Monetăria Regală a fost devalizată!

Canada / Se caută un Sherlock Holmes. Monetăria Regală a fost devalizată!

de Ovidiu Ciutescu    |    10 Iun 2009   •   00:00

Poliţia canadiană a fost rugată să folosească cei mai buni agenţi pentru anchetarea dispariţiei unor lingouri din aur şi alte metale preţioase. Aceşti Sherlock Holmes ai Canadei au sarcina de a descoperi cum a fost posibil să fie sparte chiar seifurile Monetăriei Regale a Canadei. Fireşte, nici hoţii, dacă vor fi găsiţi, nu vor scapă nepedepsiţi.



Monetăria regală, care bate moneda Canadei şi pe cele ale altor ţări, a recunoscut că a pierdut urma unei cantităţi neprecizate de metale preţioase. Valoarea lingourilor dispărute ar depăşi 10 milioane de dolari. Secretarul de stat Rob Merrifield spune că a dat instrucţiuni instituţiei să cheme Jandarmeria Regală a Canadei  pentru a face o "anchetă exhaustivă" după ce a aflat că un audit extern însărcinat să facă o verificare contabilă nu ar permite clarificarea acestui caz.

Opoziţia nu a ratat ocazia pentru a acuza guvernul de incompetenţă. "Monetăria Regală a reuşit să piardă zeci de milioane de dolari în ligouri din aur. Problema se pune de a şti care este nivelul de incompetenţă a guvernului dacă nu este capabil să administreze stocurile de aur aflate la Monetărie. Apelul la jandarmerie arată că guvernul are în vedere un furt şi nu o problemă contabilă. Nu chemi poliţia să-ţi arate că ai o problemă de contabilitate", a declarat Thomas Mulcair, vicepreşedintele Noului Partid Democrat.


Monetăria Regală a Canadei produce anual peste un miliard de monede în uzina sa ultramodernă din Winnipeg. Societatea este frecvent verificată pentru a se asigura transparenţa activităţilor sale, "ceea ce face camerele sale cu atât mai sigure", precizează site-ul MRC.

×
Subiecte în articol: externe