x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Canalul ucrainean, in vizorul NATO

Canalul ucrainean, in vizorul NATO

30 Iun 2004   •   00:00

Nemultumite ca vecinii ucraineni nu vor nici in ruptul capului sa ia in consideratie avertismentele organizatiilor ecologiste si sa renunte la construirea unui canal navigabil propriu Dunare - Marea Neagra, autoritatile romane au ridicat problema la summit-ul NATO de la Istanbul.

LAVINIA TUDORAN

Ucraina nu a scapat cu una, cu doua de Romania nici la summit-ul NATO de la Istanbul. Problema Bucurestiului a fost, desigur, construirea canalului Bistroe. Partea romana este nemultumita ca autoritatile de la Kiev nu i-au transmis nici o nota referitoare la inceperea, pe 11 mai, a lucrarilor la canal. De asemenea, Bucurestiul nu a primit nici un studiu referitor la impactul pe care canalul il va avea asupra mediului, avand in vedere faptul ca acesta trece prin Rezervatia Deltei Dunarii. Numeroase asociatii ecologiste internationale au avertizat ca noua cale navigabila va distruge practic Delta. Insa Kievul sustine ca nu renunta la lucrari, motivand ca nu mai doreste ca navele ucrainene sa treaca pe bratul Sulina si sa plateasca taxe.

PROTESTELE. Cum ieri la Istanbul a avut loc, in cadrul summit-ului, reuniunea NATO - Ucraina, Romania a profitat de ocazie pentru a aduce in atentia responsabililor Aliantei canalul Bistroe. Inca de luni, ministrul de Externe, Mircea Geoana, isi exprima convingerea ca subiectul nu va lipsi din discutiile cu NATO. Alianta nu si-a facut ieri publica, dupa intrunirea legata de Ucraina, o pozitie privind constructia din Delta. Pana acum au protestat Departamentul de Stat al SUA, UNESCO, Romania si numeroase organizatii internationale.

"SMECHERIILE". Pe de alta parte, Ministerul ucrainean de Externe a propus partii romane organizarea la 6 iulie, la Kiev, a unei intalniri pentru analizarea in detaliu a problemelor legate de construirea canalului, transmite agentia Rusia la zi. Purtatorul de cuvant al MAE ucrainean, Markian Lubkinski, a declarat ca la Kiev este asteptat raspunsul Bucurestiului. Omologul roman al lui Lubkinski, Bogdan Manoiu, ne-a declarat ca partea romana ar dori ca intalnirea sa aiba loc la Bucuresti, dar dupa 6 iulie. Numai ca Lubkinski a fost foarte dur: "In cazul in care partea romana va continua sa tergiverseze lucrurile, sa foloseasca tot felul de smecherii diplomatice, vom respinge orice acuzatie cum ca Ucraina nu vrea sa organizeze convorbiri, ca nu este deschisa si transparenta".

Explozie in avion

Summit-ul nu s-a desfasurat fara incidente de securitate la Istanbul si la Ankara. Trei persoane au fost ranite de explozia unei bombe intr-un avion al companiei de stat turce, dupa ce calatorii coborasera pe aeroportul din Istanbul. Bomba, de mica putere, a explodat in interiorul avionului, un Boeing 737-400, cand un angajat al aeroportului a vazut un portofel suspect si l-a deschis. El a fost ranit la maini, iar alte doua persoane au suferit rani usoare. Luni seara a avut loc o alta explozie, in curtea unui complex apartinand Ministerului turc al Apararii, din centrul Ankarei, fara a face victime. (Ana Ilie)
×
Subiecte în articol: externe