x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Când vor ajunge avioanele F-16 în Ucraina. Explicațiile unui expert militar

Când vor ajunge avioanele F-16 în Ucraina. Explicațiile unui expert militar

de Redacția Jurnalul    |    20 Mai 2023   •   20:00
Când vor ajunge avioanele F-16 în Ucraina. Explicațiile unui expert militar
Sursa foto: Hepta

Un analist militar a calculat cât timp va dura până când avioane F-16 vor zbura deasupra Ucrainei, după ce Joe Biden a dat verde livrărilor de avioane de luptă Ucrainei.

Sean Bell a vorbit la Sky News despre promisiunea SUA de a trimite avioane F-16 în Ucraina, precum și despre pregătirea piloților.

"Președintele Zelenski ar cere cât mai curând posibil, fără îndoială. Dar, în mod inevitabil, există o mulțime de factori. Doi dintre cei principali sunt pregătirea piloților. SUA a evaluat doi dintre piloții ucraineni în sistemul lor de pregătire și consideră că ar fi nevoie de un an pentru a face mai multă pregătire, însă cu un program intensiv, pregătire de zbor, abilități la sol, ei estimează că pot reduce timpul la 4 luni pentru piloții ucraineni experimentați", a spus acesta.

O altă problemă este sistemul de navigație diferit în statele NATO. 

"Celălalt lucru este cum să le ducem avioanele, pentru că fiecare națiune are un diferit al acestor F-16 cu radare diferite, comutatoare diferite, sisteme electrice diferite. Așa că, dacă fiecare națiune ar da câte un avion, s-ar putea să obțineți numărul corect. Dar fiecare care ar pleca ar avea un avion complet diferit de zburat. Este clar că nu ar funcționa. Așa că trebuie să se lucreze puțin la acest aspect”.

În plus, a spus Bell, odată ce noul avion va ajunge în spațiul aerian ucrainean, "rușii îl vor viza, deci va fi vulnerabil".

"Ei vor trebui să se asigure că nevoile Ucrainei fac ca acesta să fie complet integrat în spatele sistemelor de apărare aeriană, rachete sol-aer și chestii de genul acesta. Iar celălalt lucru pe care trebuie să îl facă, fără menajamente, este să se asigure că propriile lor sisteme de apărare aeriană ucrainene nu îl țintesc și nu îl doboară", a spus el.

Joe Biden, le-a semnalat vineri liderilor din G-7 că va da undă verde livrării de către occidentali de avioane de luptă Ucrainei, inclusiv F-16 americane, a afirmat vineri Joe Sullivan, consilier pe probleme de securitate al Casei ALbe.

"Pe perioada antrenamentului, lunile următoare, coaliţia noastră de state participante la acest efort va decide când să furnizeze avioanele, câte şi cine", a spus sursa citată.

Formularea „când" şi nu „dacă" reprezintă semnalul cel mai favorabil din partea Statelor Unite de până acum în privinţa livrării acestor avioane cerute de Kiev.

×
Subiecte în articol: f16 g7 Joe Biden ucraina sean bell Rusia