Rebelii irakieni au renuntat temporar la atacuri si atentate si recurg la rapirea civililor straini aflati in Irak. Scopul lor a ramas acelasi: de a forta SUA si aliatii lor sa se retraga.
Strainii, hartuiti de rebelii irakieni
Rebelii irakieni si-au schimbat strategia de lupta impotriva coalitiei conduse de americani. Atentatelor si atacurilor asupra militarilor le-au luat locul rapirile de civili.
Irina Cristea
Ciocnirile armate violente de saptamana trecuta, soldate cu sute de victime, par sa se fi incheiat temporar, dar rebelii irakieni recurg acum la o tactica ce-i pune in pericol nu doar pe cei trimisi sa lupte in Golf. Civilii straini din Irak au devenit tintele favorite ale partizanilor liderului radical siit Moqtada Sadr. Lista strainilor rapiti de rebeli de la sfarsitul saptamanii trecute include peste 40 de persoane, de cetatenii diverse. Multi dintre ostatici provin din tari care nu fac parte din coalitia condusa de Statele Unite.
LA MANA HAZARDULUI. O parte dintre ostatici au fost eliberati la cateva zile dupa ce au incaput pe mainile militantilor siiti, in urma negocierilor si a interventiilor guvernelor lor. Soarta altora este insa in cumpana. Este vorba in primul rand despre trei japonezi, pe care rebelii au amenintat ca ii vor ucide daca Tokio nu decide retragerea contingentului detasat in Irak si trimiterea unui emisar la Fallujah. Autoritatile japoneze s-au declarat neputincioase. Premierul a confirmat ca din Irak sosesc date contradictorii despre cei trei si ca soarta lor este, in cele din urma, in mainile hazardului. Puterea de la Tokio cere insa ferm eliberarea cetatenilor japonezi. Insusi imparatul Akihito a spus, in cursul intrevederii cu vicepresedintele american, Dick Chenney, ca spera ca cei trei japonezi sa fie teferi si sa se intoarca acasa cat mai degraba.
Irakienii au capturat si patru italieni, angajati ai unei firme americane de securitate. O inregistrare infatisandu-i pe cei patru a aparut ieri la postul arab de televiziune Al-Jazeera. Italienii erau inconjurati de barbati inarmati care s-au prezentat drept âmembri ai rezistentei irakiene".
ELIBERATI. Mult mai norocosi au fost sapte muncitori chinezi, rapiti duminica la Falloujah. Irakienii i-au eliberat nevatamati luni seara, potrivit Ambasadei Chinei la Bagdad. A scapat cu bine si britanicul Gary Teeley, inhatat de irakieni la Nassiriya, la inceputul lunii aprilie, si eliberat duminica. Zece sud-coreeni si opt soferi pakistanezi, turci, nepalezi, indieni si filipinezi au revenit intregi printre ai lor dupa mai multe zile in custodia rebelilor irakieni.
Luni seara, partizanii lui Moqtada Sadr au rapit la Bagdad cinci rusi si trei ucraineni, angajati ai unei companii ruse. Oamenii venisera in Irak cu contracte de munca, pentru a repara diverse centrale termoelectrice. Irakienii i-au pus in libertate ieri. In aceeasi zi, compania rusa Tekhnoprom a decis evacuarea tuturor celor 370 de angajati aflati in Irak.
Ramane incerta soarta a trei jurnalisti cehi, dati disparuti in zona Bagdadului, de unde luasera un taxi spre Amman, a sapte americani, angajati ai companiei Halliburton, a unui arab israelian si a unui canadian de origine siriana.
âMoqtadaSadr trebuie prins sau omorat"
Capturarea sau uciderea liderului religios radical Moqtada Sadr si sporirea efectivelor militare din Irak sunt problemele la ordinea zilei pentru comandantul trupelor SUA, generalul John Abizaid. âMisiunea trupelor americane este sa-l prinda sau sa-l lichideze pe Moqtada Sadr", a spus generalul Abizaid in cadrul unei conferinte de presa la Pentagon. Pana la indeplinirea acestei misiuni, militarii americani au reusit sa-l captureze pe locotenentul lui Sadr, Hazem al-Araaj. Americanii l-au saltat dintr-un hotel din Bagdad, imediat dupa ce acordase un interviu presei italiene. Cat despre sporirea efectivelor militare, generalul Abizaid nu a precizat la ce resurse se va apela, explicand doar ca expertii de la Pentagon studiaza posibilitatile. Insa Polonia, unul dintre aliatii SUA, s-a grabit sa anunte ca, in ceea ce-o priveste, exclude trimiterea unor efective suplimentare in Golf. âLuam in calcul mai degraba reducerea contingentului nostru", a declarat premierul polonez.
Militarii bulgari vor acasa
Dupa o saptamana de confruntari sangeroase cu rebelii siiti, o parte dintre militarii din contingentul bulgar aflat la Kerbala, in Irak, au cerut sa revina acasa. Sofia a trimis in zona de conflict 480 de militari, compatimiti in nenumarate randuri pentru ca nu au fost echipati adecvat pentru a face fata amenintarilor din Irak. O data cu declansarea violentelor din Kerbala, de teama ca trupele bulgare vor suferi pierderi umane, asupra Guvernului de la Sofia s-au tot facut presiuni pentru retragerea militarilor din Irak. Presedintele Gheorghi Parvanov a si declarat luni ca autoritatile se gandesc la o posibila retragere a soldatilor din Kerbala. Acesta si in contextul in care contingentul bulgar a primit amenintari chiar din partea liderului militiei siite, Moqtada Sadr. (Lavinia Tudoran)