Căpitanul zborului MH370, al companiei Malaysia Airlines, Zaharie Shah, a devenit principalul suspect în ancheta oficială despre dispariţia fără urmă a avionului malaezian, cu 239 de persoane la bord, în data de 8 martie 2014, după ce anchetatorii au descoperit date din simulatorul său de zbor, pe care exersase mai multe încercări de aterizare pe o mică pistă, undeva, în Oceanul Indian.
Anchetatorii au descoperit datele din computerul de acasă al căpitanului aeronavei companiei malaeziene, care dispăruseră la un moment dat, fiind şterse, dar o mare parte dintre acestea a fost redescoperită ulterior, în cadrul anchetei, scrie The Sunday Times, precizînd că anchetatorii mai au de găsit o parte dintre aceste documente.
Căpitanul Shah, în vârstă de 53 de ani, era, de asemenea, singurul membru al echipajului zborului MH370, care părea să nu aibă nici planuri sociale, nici profesionale, deşi era tatăl a trei copii, mai precizează publicaţia, citând surse ale anchetei. Acestea au mai aflat că, în familia bărbatului existau multe neînţelegeri între membrii acesteia, inclusiv între el şi partenera lui de viaţă, deşi atât ea, cât şi rudele căpitanului, dar şi prietenii lui au negat categoric aceste afirmaţii, după ce, anterior, vorbiseră despre unele neînţelegeri.
Investigatorii au insistat asupra faptului că Shah obişnuia să practice pe simulatorul de zbor personal ă aterizări şi decolări în zone greu accesibile, îndepărtate, pe piste înguste şi dificile, inclusiv în anumite locuri din Oceanul Indian.
Despre căpitanul Zaharie Shah se mai ştie că era un susţinător "fanatic" al liderului opoziţiei din ţara sa, Anwar Ibrahim, arestat şi condamnat la închisoare pentru homosexualitate, înainte de dispariţia fără urmă a avionului malaezian. Astfel, cu numai câteva ore înainte de decolarea de pe aeroportul din Kuala Lumpur a avionului ce urma să ajungă la Beijing, Shah asistase la procesul lui Ibrahim care primise o pedeapsă de 5 ani de închisoare.
Simpatizanţii politicianului condamnat afirmă că acesta era contracandidatul-cheie, singurul în stare de o provocare pentru partidul de guvernământ aflat la putere în Malaezia şi tocmai de aceea împotriva lui se declanşase o campanie feroce de defăimare. Shah nu era unul dintre susţinătorii anonimi al lui Ibrahim, ci un susţinător activ şi "vocal", iar sentinţa tribunalului despre care aflase îl tulburase profund. Pe acest fond, cu şapte ore mai târziu, Shah trecea la manşa avionului Boeing 777 care "s-a pierdut" pe drum spre Beijing.
Aeronava nu a fost localizată nici acum. Mai multe ţări au fost implicate în operaţiunile de căutare, între care, în afară de Malaezia, se regăsesc Australia, Statele Unite, China, Japonia, Marea Britanie, Coreea de Sud şi Noua Zeelandă. Aceste cercetări continuă. (S.Stancu)