x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Capodoperă de subtilitate. Scrisoarea unui sclav către fostul său stăpân, în 1865

Capodoperă de subtilitate. Scrisoarea unui sclav către fostul său stăpân, în 1865

01 Feb 2012   •   12:16
Capodoperă de subtilitate. Scrisoarea unui sclav către fostul său stăpân, în 1865

O scrisoare recent descoperita, datata august 1865, arata raspunsul unui sclav catre stapanul de la care fugise si care ii cerea sa se intoarca. Subtilitatea si ironia fina a sclavului numit Jourdon starneste acum uimire si apreciere, scrisoarea raspandindu-se cu mult succes pe retelele de socializare.

Jourdan Anderson fusese sclavul colonelului P.H. Anderson din Big Spring, Tennessee. Fugit din serviciul acestuia, Jourdan si sotia sa reusisera sa ajunga in nordul Statelor Unite unde fusesera emancipati.

Jourdan avea si o slujba destul de bine platita in momentul in care, in 1865, colonelul care il detinuse ii scria si ii cerea sa se intoarca in serviciul sau. Iata mai jos fragmente din raspunsul fostului sclav.

"Domnule: Am primit scrisoarea dumneavoastra si m-am bucurat ca nu l-ati uitat pe Jourdon si ca doriti sa ma intorc si sa traiesc langa dumneavoastra, din nou, precum si ca imi promiteti ca veti avea grija de mine mai bine decat ar putea sa o faca oricine altcineva.

Deseori m-am gandit cu ingrijorare la dumneavoastra. Credeam ca yankeii v-au spanzurat de mult pentru ca ati adapostit rebeli sudisti la dumneavoastra in casa.

Banuiesc ca nu au aflat nici ca ati impuscat un soldat unionist, pe care compania l-a uitat la dumneavoastra in grajd. Desi ati tras cu pistolul si dupa mine de doua ori, inainte sa plec, nu mi-am dorit sa patiti ceva rau si ma bucur sa aflu ca traiti. (...)

M-as fi intors sa va vad si cand lucram la spitalul din Nashville, dar unul dintre vecini mi-a zis ca Henry o sa ma impuste, daca ma prinde. (...)

Sunt interesat sa aflu ce anume intelegeti cand spuneti ca imi veti oferi o sansa mai buna. Ma descurc bine, aici. Primesc 25 de dolari pe luna, cu masa si haine incluse.

Stau intr-o casa confortabila cu Mandy, — oamenii ii zic doamna Anderson - si cu copiii mei Milly, Jane si Grundy, care merg la scoala si invata bine.

Profesorul spune ca Grundy are tot ce-i trebuie ca sa devina preot. Suntem tratati bine. Uneori aud oamenii zicand: "Coloratii astia au fost sclavi in Tennessee". Copiii se simt jigniti cand aud remarcele acestea, dar eu le spun ca nu e nicio rusine sa fii proprietatea colonelului Anderson.

Multi colorati ar fi mandri, asa cum am fost si eu, sa va spuna "stapane". Acum, daca imi veti scrie si ce salariu imi veti da, voi putea decide mai bine daca e in avantajul meu sa ma intorc.

Cat priveste libertatea mea, pe care spuneti ca pot s-o pastrez, nu am nimic de castigat din asta. Am deja acte facute in 1864, in Nashville, care atesta lucrul acesta.

Mandy spune ca s-ar teme sa se intoarca daca nu ne oferiti si o dovada ca sunteti dispus sa fiti bun si drept. Asa ca ne-am decis sa va testam sinceritatea cerandu-va salariile pentru tot timpul in care am fost in serviciul dumneavoastra.

Asta ne-ar face sa uitam si sa iertam vechile suparari si sa ne bazam pe dreptatea si prietenia dumneavoastra in viitor.

Eu v-am servit cu credinta 32 de ani, iar Mandy 20. La 25 de dolari pe luna pentru mine si doi dolari pe saptamana pentru Mandy, castigurile noastre s-ar ridica la 11.680 de dolari.

Adaugati la aceasta si dobanda cuvenita pentru tot timpul in care salariile noastre au stat la dumneavoastra si deduceti ce ati platit pentru haine, trei vizite ale doctorului pentru mine si scosul unei masele pentru Mandy. Va rog, trimiteti banii prin Adams's Express (...).

Daca nu ne veti plati pentru munca cinstita din trecut, nu vom putea avea incredere in promisiunile dumneavoastra pentru viitor.

Speram ca bunul Dumnezeu sa va deschida ochii in privinta relelor pe care dumneavoastra si stramosii dumneavoastra le-ati facut mie si stramosilor mei, facandu-ne sa trudim fara nicio recompensa vreme de generatii.

Aici primesc salariu in fiecare sambata seara. Dar in Tennessee nu a existat nicio zi de salariu pentru negri, cum nu a existat nici pentru cai sau vaci. Cu siguranta va veni si ziua in care cei care au lucrat fara plata vor fi recompensati (...).

Salutari si lui George Carter si transmiteti-i multumirile mele pentru ca v-a luat pistolul din mana cand ati dorit sa ma impuscati".

×