x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Capsulă Soyuz, lansată către Staţia Spaţială Internaţională

Capsulă Soyuz, lansată către Staţia Spaţială Internaţională

21 Dec 2009   •   00:00
Capsulă Soyuz, lansată către Staţia Spaţială Internaţională

Trei astronauţi - un japonez, un american şi un rus - au decolat, ieri, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, la bordul unei capsule spaţiale Soyuz, către Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Capsula spaţială a decolat aşa cum era prevăzut, la ora locală 3.52 (21.52 GMT), de la centrul spaţial rus, situat la o distanţă de circa 200 de kilometri de Marea Aral.Echipajul este alcătuit din rusul Oleg Kotov, americanul Timothy Creamer şi japonezul Soichi Noguchi. Misiunea celor trei astronauţi constă în continuarea unor operaţiuni tehnice la bordul ISS, informează AFP, citată de Mediafax.

La câteva minute de la decolare, capsula spaţială s-a plasat pe orbită şi urmează să se conecteze la ISS, miercuri, la ora 22.45 GMT.

Oleg Kotov a luat cu el în spaţiu o jucărie ce i-a fost oferită de copiii săi: "Pisica neagră ne va purta noroc", a declarat astronautul rus înainte de decolare. El a mai luat în spaţiu această jucărie, cu ocazia primei sale misiuni pe ISS.

Soichi Noguchi a promis, în timpul unei conferinţe de presă ce a precedat decolarea, că îi va "răsfăţa" pe colegii săi cu o porţie de sushi pe care o va prepara în spaţiu, la bordul ISS.

La rândul său, Timothy Creamer a declarat că doreşte să îşi actualizeze postările pe platforma de microblogging Twitter, oferindu-le cititorilor informaţii despre tot ceea ce va face, despre speranţele lor şi despre lucrurile pe care se aşteaptă să le vadă în spaţiu.

Cei trei astronauţi îi vor înlocui pe belgianul Frank De Winne, canadianul Robert Thirsk şi rusul Roman Romanenko, reveniţi pe Pământ pe 1 decembrie, după şase luni petrecute la bordul ISS, a cărei capacitate de cazare s-a dublat începând din luna mai, ajungând la şase cosmonauţi.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite şi la realizarea căruia participă 16 ţări.

×
Subiecte în articol: externe