x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Care este cea mai sigură companie aeriană din lume?

Care este cea mai sigură companie aeriană din lume?

de Istvan Deak    |    08 Apr 2014   •   18:07
Care este cea mai sigură companie aeriană din lume?

A trecut exact o lună de când zborul MH370 al companiei Malaysian Airlines a dispărut fără urmă. În aceste condiţii este legitimă dorinţa tuturor de a afla care este cea mai sigură companie aeriană din lume. Răspunsul îl oferă un clasament dat publicităţii luni de biroul de evaluare a accidentelor aviatice JACDEC (Jet Airliner Crash Data Evaluation Center) din Hamburg.

Concluzia JACDEC pentru anul 2013 este că “niciodată zborurile nu au fost mai sigure ca acum”. În ciuda numărului tot mai mare de pasageri, aproximativ 8 milioane pe zi, în 2013 numărul accidentelor şi incidentelor aviatice s-a redus.

Numărul deceselor rezultate în urma accidentelor aviatice s-a diminuat de la 496 la 251. “Probabilitatea să vă aflaţi la bordul unui avion care să se prăbuşească este de sub 0,00001%”, explică reprezentantul JACDEC, Jan Richter, citat de Focus. Singurul accident major raportat în anul 2013 a fost cel al companiei Asiana, când un Boeing 777 a ratat aterizarea la San Francisco.

Din totalul de 50 de companii aeriene luate în calcul, clasamentul indică un câştigător cert: Air New Zealand, declarat cea mai sigură companie aeriană în 2013. Locul doi este ocupat de compania din Hong-Kong, Cathay Pacific Airways, cea mai bună clasare după 68 de ani de existenţă. Ocupanta locului trei vine din Europa: Finnair, liderul clasamentului de anul trecut.

Printre primele 10 se mai află British Airways, pe locul 5, şi compania portugheză TAP, locul 7. Din cauza incidentelor semnalate în cursul anului trecut, companiile germane au pierdut mai multe poziţii în clasament. Lufthansa a ajuns de pe locul 11 pe 18, Air Berlin a coborât patru poziţii până pe 26, German Wings nu se regăseşte în top 30,  iar Condor a urcat 5 poziţii până pe 29.

Clasamentul este întocmit pe baza unui coeficient de siguranţă care este calculat luând în considerare o mulţime de factori: anul de înfiinţare a companiei, randamentul zborului, numărului de incidente şi pierderi de avioane, numărul de victime, vârsta flotei şi nivelul de siguranţă al ţării de provenienţă. “Rezultatul ideal este de 0,000, dar asta ar însemna ca la o companie să nu se întâmple absolut nimic timp de 30 de ani”, spune Richter. În clasament există însă un astfel de caz: Brussels Airlines, cu cota de siguranţă 0,000, însă anul de înfiinţare 2007 şi vârsta flotei sub media europeană nu i-au permis o intrare în top 20.

Cotele de siguranţă pentru primele trei clasate sunt 0,007, 0,008 şi 0,011, în timp ce pentru  Lufthansa (locul 18) este de 0,015, La companii precum Malaysian Airlines acesta este de 0,072,  Wizzair- 0,078,  Air France – 0,141, Turkish Airlines – 0,376. Cu cât o companie suferă un accident mai recent, cu atât este mai mare penalizarea cotei de siguranţă.


×