x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Carles Puigdemont ignoră ultimatumul venit de la Madrid

Carles Puigdemont ignoră ultimatumul venit de la Madrid

16 Oct 2017   •   14:03
Carles Puigdemont ignoră ultimatumul venit de la Madrid

Președintele Cataloniei, Carles Puigdemont, a refuzat să clarifice dacă a declarat independența Cataloniei față de Spania săptămâna trecută, însă a cerut, în repetate rânduri, negocieri cu guvernul Madridului pentru a rezolva criza politică a țării, scrie The Guardian.

Deși Puigdemont a semnat o declarație unilaterală de independență, săptămâna trecută, afirmând că recentul referendum a oferit guvernului său posibilitatea de a creea o republică suverană, acesta a propus ca efectele declarației să fie suspendate pentru câteva săptămâni, pentru a permite dialogul.

Prim-ministrul Spaniei, Mariano Rajoy, a răspuns printr-un ultimatum. Acesta l-a avertizat pe Puigdemont că are timp până pe 16 octombrie să confirme dacă a declarat independența și până pe 19 octombrie să abandoneze încercările sale de separare a Cataloniei de Spania sau va avea de-a face cu impunerea legilor directe de la Madrid.

Într-o scrisoare adresată prim-ministrului, Puigdemont nu a răspuns întrebării acestuia, însă a cerut o întâlnire urgentă „înainte ca situația să se deterioreze și mai rău”.

Guvernul Spaniei a afirmat că este profund dezamăgit de faptul că Puigdemont a ales să nu spună dacă a declarat independența și i-a reamintit că are timp până joi, 19 octombrie, să se întoarcă pe drumul legalității.

×