x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Carles Puigdemont: În orele următoare trebuie să ne menținem țara în viață

Carles Puigdemont: În orele următoare trebuie să ne menținem țara în viață

27 Oct 2017   •   18:41
Carles Puigdemont: În orele următoare trebuie să ne menținem țara în viață

Premierul catalan, Carles Puigdemont, a îndemnat vineri la calm populaţia şi instituţiile, după declaraţia de independenţă adoptată de parlamentul Cataloniei, relatează agenţiile EFE şi DPA. 

'În orele următoare trebuie să ne menţinem ţara în viaţă. Trebuie să o facem într-un mod paşnic, civilizat şi demn, aşa cum am făcut şi vom face mereu', a spus Puigdemont în prima sa declaraţie publică dată după ce parlamentul Cataloniei a adoptat o rezoluţie ce declară că regiunea din nord-estul Spaniei devine un 'stat independent care ia forma unei republici'. 

Adresându-se - pe scările din interiorul parlamentului catalan - celor circa 700 de primari susţinători ai independenţei şi membrilor propriului guvern, Carles Puigdemont a lăudat parlamentarii care mai devreme au făcut 'un pas îndelung aşteptat' şi pentru care mulţi catalani au luptat. 

Şeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, a lansat şi el un apel la calm, dar a asigurat că va "restaura legalitatea" în Catalonia, după ce Senatul de la Madrid l-a autorizat să suspende autonomia acestei provincii, în virtutea articolului 155 din Constituţia Spaniei. El va conduce în cursul serii o reuniune a cabinetului său pentru a decide măsurile concrete ce se vor lua imediat în cadrul procesului de punere a Cataloniei sub tutelă, una dintre deciziile evocate fiind demiterea lui Puigdemont şi a guvernului acestuia.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Catalonia independenţa Carles Puigdemont