x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Carnagiu la Fort Hood

Carnagiu la Fort Hood

de Mihaela Matachita    |    07 Noi 2009   •   00:00
Carnagiu la Fort Hood
Sursa foto: BEN SKLAR/AFP PHOTO/MEDIAFAX

O oribilă dezlănţuire de violenţă s-a produs când un psihiatru militar american a deschis focul, omorând 13 oameni şi rănind alţi 30 la Fort Hood (Texas), cea mai mare bază militară din SUA.



Atacul s-a produs în timpul unei ceremonii de acordare a diplomelor, joi, şi este cel mai sângeros eveniment produs într-o bază militară americană. Atacatorul, comandantul Nidal Malik Hasan, asupra căruia s-a deschis focul, a supravieţuit, fiind spitalizat, în stare stabilă. Comandantul Statului Major interarme, amiralul Michael Mullen, a declarat că "este important să fie aşteptate concluziile anchetei, în loc să se speculeze asupra circumstanţelor care înconjoară această violenţă nebună". Comandantul bazei Fort Hood, generalul Bob Cone, a declarat că ancheta nu ia în calcul ipoteza unui complot terorist. Într-o intervenţie excepţională în direct la televiziune, preşedintele SUA, Barack Obama, a evocat o "oribilă dezlănţuire de violenţă". Un membru al Congresului american, John Carter, a precizat la postul de televiziune NBC că baza găzduia numeroşi soldaţi care suferă de stres posttraumatic, după ce au servit în Irak sau Afganistan.

Situată în centrul statului Texas, între oraşele Austin şi Waco, Fort Hood este baza cea mai mare a armatei americane, ocupând aproape 880 de kilometri pătraţi şi având circa 50.000 de militari, plus 9.000 de angajaţi civili, potrivit CNN.

PRECEDENTE
În mai 2008, sergentul John M. Russel a deschis focul într-un spital militar din Bagdad, provocând moartea a cinci camarazi. Sergentul Russel fusese inclus într-un program de consiliere "psihologică". Fără rezultatele scontate, după cum s-a văzut. În 2007, cinci persoane suspecte că ar fi islamişti radicali au fost găsite vinovate de complot în vederea uciderii unor militari la bazele armatei din Fort Dix (New Jersey). Aceştia, trei albanezi din Macedonia, un palestinian din Iordania şi un bărbat născut în Turcia, au fost condamnaţi cu pedepse de la 30 de ani de carceră la închisoare pe viaţă.

FEŢELE UCIGAŞULUI

Nidal Malik Hasan este un musulman american de origine palestiniană, care a intrat în armată în pofida reticenţei părinţilor săi. Ca psihiatru militar se ocupa de soldaţi reîntorşi din misiuni în Afganistan sau Irak, ţară unde urma să fie trimis şi el în noiembrie. Potrivit vărului său, Nader Hasan, atacatorul susţinea că este victima hărţuirii colegilor, din cauza originii sale, şi voia să părăsească forţele armate. "A angajat un avocat (...) Era pregătit să restituie statului banii pentru a putea părăsi armata", a declarat Hasan pentru postul de televiziune Fox News. Nader Hasan a negat că vărului său i-ar fi fost "frică să fie trimis în Irak pentru a lupta" şi a precizat că nu a avut niciodată tendinţe violente. La Washington, unde a lucrat într-un spital militar, după care a fost transferat în Texas, el mergea la moschee cel puţin o dată pe zi, potrivit imamului Faizul Khan, care a declarat că psihiatrul era un credincios "fervent" şi că îi punea multe întrebări despre religie. "Dar nu exista nimic extremist în întrebările sale", a adăugat imamul. Un fost coleg al atacatorului l-a contrazis, declarând pentru Fox News că acesta şi-a exprimat dorinţa să-i vadă pe musulmani "luptând împotriva agresorului".

Un zâmbet degajat
În fotografiile oficiale, Nidal Malik Hasan, în vârstă de 40 de ani, afişează un zâmbet degajat. El s-a născut în Statele Unite din părinţi palestinieni, care au emigrat dintr-un orăşel de lângă Ierusalim, potrivit vărului său, Nader Hasan. Atacatorul a crescut în Virginia (estul Statelor Unite) şi şi-a făcut studiile la Universitatea Virginia Tech, unde, stranie coincidenţă, a avut loc un grav atac, soldat cu 32 de morţi, în 2007.


Elogii pe un forum islamist
Un site islamist a publicat vineri o înregistrare video "în onoarea operaţiunii jihadiste" a comandantului american Nidal Malik Hasan. Centrul american pentru Monitorizarea Site-urilor Islamiste a găsit această înregistrare pe forumul Fallujah. Pe această pagină de internet, erau scrise şi câteva rânduri: Hasan "a declanşat jihadul (războiul sfânt, n.r) la baza americană Ford Hood şi a omorât nu mai puţin de 13 cruciaţi străini (...) şi a generat teroare şi haos în rândurile inamicului. (...) Felicităm umma (comunitatea credincioşilor, n.r) pentru operaţiunea jihadistă". Înregistrarea video durează câteva minute şi începe cu o fotografie a comandantului Hasan pe care este scrie "Nidal Malik Hasan, frate combatant". Apoi, pe fundalul unor ode jihadiste, sunt prezentate câteva imagini filmate joi de presă la Baza Fort Hood. Înregistrarea se încheie cu mesajul: "Atacurile noastre nu vor înceta cât timp nu vă veţi retrage armata de pe teritoriile noastre".

×
Subiecte în articol: externe