Atentatul de sâmbătă seara, de la hotelul Marriott din Islamabad, este un crunt avertisment dat de reţeaua teroristă a lui Osama bin Laden Pakistanului şi Statelor Unite.
Atentatul de sâmbătă seara, de la hotelul Marriott din Islamabad, este un crunt avertisment dat de reţeaua teroristă a lui Osama bin Laden Pakistanului şi Statelor Unite.
Atacul a provocat un adevărat carnagiu într-unul dintre hotelurile lanţului internaţional Marriott, 60 de persoane fiind ucise de explozia unui camion-capcană şi peste 250, rănite. Potrivit unei ştiri a agenţiei Reuters, în atentatul terorist, despre care serviciile secrete pakistaneze au afirmat că poartă "marca” Al-Qaida, şi-a pierdut viaţa şi ambasadorul ceh la Islamabad. Printre alţi străini se numără cel puţin un american şi un german, potrivit unui bilanţ provizoriu al victimelor atentatului.
Cătuşele terorismului
Deflagraţia din inima capitalei pakistaneze s-a produs la câţiva paşi de principalele clădiri guvernamentale şi în apropierea cartierului rezidenţial, în care se află reşedinţele diplomaţilor străini. Atacul terorist, unul dintre cele mai sângeroase din Pakistan, a survenit la numai câteva ore după ce proaspăt-alesul preşedinte al ţării, Asif Ali Zardari – soţul văduv al fostului premier Benazir Bhutto, lichidată la sfârşitul anului trecut tot într-un atentat sinucigaş, în timpul campaniei electorale – jurase cu ocazia primului său discurs în Parlament că va elibera Pakistanul din "cătuşele terorismului". Zardari şi noul său guvern se confruntă cu ameninţări din ce în ce mai înverşunate ale extremiştilor islamişti, în special ale celor din zona graniţei cu Afganistanul, nemulţumiţi de intenţiile paşnice şi democratice ale noii conduceri. Armata pakistaneză a întreprins recent câteva operaţiuni în această zonă împotriva militanţilor islamişti, iar ei, nemulţumiţi, au ameninţat că se vor răzbuna.Avertisment teribil
Analiştii politici au afirmat că atentatul de sâmbătă, de la Islamabad, este "un avertisment crunt" dat de către terorişti atât Pakistanului, cât şi Statelor Unite, care şi-au intensificat ofensiva împotriva regrupării teroriştilor lui Bin Laden în zonele tribale de la frontiera cu Afganistanul. Washingtonul şi Islamabadul sunt aliaţi principali în lupta antiteroristă, însă în ultimele săptămâni, relaţiile lor s-au cam tensionat, din cauza raidurilor transfrontaliere ale militarilor americani din Afganistan, în Pakistan, în căutarea cuiburilor teroriste. Ofensat, Zardari le ordonase săptămâna trecută soldaţilor săi să deschidă focul împotriva militarilor americani care trec graniţa în Pakistan neautorizaţi.Citește pe Antena3.ro