x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Carnagiul din Orlando, revendicat de SI

Carnagiul din Orlando, revendicat de SI

de Şerban Mihăilă    |    14 Iun 2016   •   10:53
Carnagiul din Orlando, revendicat de SI
Sursa foto: Alan Diaz/AP

Masacrul de la clubul de noapte gay din orașul Orlando a fost revendicat, ieri, de organizația teroristă Stat Islamic (SI). Într-un comunicat “oficial” difuzat de Al-Bayan, postul de radio al grupării extremiste, liderii teroriștilor laudă atentatul comis de “un soldat al califatului”. La sfârșitul lunii mai, SI cerea jihadiștilor din Europa și SUA să lanseze atacuri în timpul Ramadanului.

“Allah i-a permis fratelui Omar Mateen, unul dintre soldații califatului din America, să declanșeze un atac într-un club de noapte al sodomiților din Orlando, în urma căruia peste 100 dintre aceștia au fost uciși și răniți”, se precizează în comunicat. Potrivit rețelelor de televiziune CNN și BBC, Omar Mateen, cetățeanul american de origine afgană care a comis atentatul soldat cu 49 de morți și 53 de răniți, a sunat la 911 chiar înainte de atac, jurând credință organizației teroriste SI. Mai mult, șeful biroului din Orlando al poliției federale a dezvăluit că atacatorul a fost interogat în două rânduri de către FBI, în 2013 și 2014, după ce acesta făcuse “afirmații incendiare” în prezența unuia dintre colegii săi. Aceste declarații i-au determinat pe anchetatori să tragă concluzia că Mateen are “o simpatie” pronunțată pentru islamismul radical, însă nu l-au reținut din cauza lipsei “unor probe concrete”. De altfel, duminică seară, autoritățile federale erau singurele care nu vedeau o legătură evidentă între SI și masacrul din Orlando. Între timp, au ieșit la suprafață noi detalii despre viața lui Mateen. Fosta soție a acestuia l-a descris drept o persoană “instabilă mintal și bolnavă psihic, ce suferea în mod evident de o profundă tulburare emoțională” și care a abuzat-o fizic în repetate rânduri. Ea e de părere că atacul din Orlando nu ar avea la bază religia, ci, mai degrabă, o boală mintală.

Teroriști printre paznicii facilităților nucleare

Informația care provoacă panică generală în rândul americanilor este, însă,  faptul că teroristul din Orlando a fost angajat al unui contractor important al Departamentului american al Securității Interne (DHS), care asigură securitatea pentru 90 la sută dintre facilitățile nucleare din SUA. Din septembrie 2007, Mateen era angajat al firmei de securitate “G4S Secure Solutions USA Inc”, care furnizează agenți de pază pentru majoritatea facilităților nucleare americane, scrie site-ul “CounterJihad”. Contractul DHS cu această firmă are o valoare de peste 234 de milioane de dolari și mai prevede, între altele, identificarea suspecților teroriști care încearcă să pătrundă pe teritoriul SUA. Tot ieri, americanii din Florida și-au adus brusc aminte de o listă neagră difuzată recent de Califatul Cibernetic Unit (CCU), noua alianță a hackerilor care sprijină SI. Lista conține numele a peste 8.000 de ținte americane ale teroriștilor, între care 600 de persoane din statul Florida. Multe dintre aceste ținte au atașate adresele unde domiciliază sau lucrează, numele de telefon, precum și coordonatele de mail.

Candidatul republican la Casa Albă, Donald Trump, și-a reafirmat decizia de a interzice accesul în SUA pentru musulmani. “Dacă nu devenim duri foarte rapid, în curând nu vom avea țară”, a spus el. Trump a făcut din amenințarea teroristă principalul subiect de campanie. 

 

×
Subiecte în articol: Atacul de la Orlando