x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Carnea de vită devine un lux pentru argentinieni din cauza prețurilor: Este ca și cum italienii nu ar mai mânca paste

Carnea de vită devine un lux pentru argentinieni din cauza prețurilor: Este ca și cum italienii nu ar mai mânca paste

de Redacția Jurnalul    |    23 Iun 2024   •   07:20
Carnea de vită devine un lux pentru argentinieni din cauza prețurilor: Este ca și cum italienii nu ar mai mânca paste
Sursa foto: Hepta

Argentinienii, renumiți pentru restaurantele cu friptură de vită, pentru fermele de vite întinse și grătarele asado, consumă mai puțină carne de vită ca niciodată, forțați să strângă cureaua din cauza inflației cu trei cifre și a recesiunii, relatează Reuters.

Consumul de carne de vită a scăzut cu aproape 16% în acest an, până în prezent, în țara sud-americană în care carnea de vită a fost întotdeauna o parte esențială a păturii sociale, alături de fotbal și ceai de mate.

Multe case argentiniene au grătare „parrilla” încorporate, unde se adună familiile. Restaurantele de fripturi împânzesc colțurile străzilor din Buenos Aires, iar oamenii se strâng în jurul grătarelor improvizate pentru a gusta din carnea de vită, chiar și pe șantierele de construcții sau în timpul protestelor.

„Carnea de vită face parte integrantă din dieta argentiniană, este ca și cum pastele ar fi eliminate pentru italieni”, a declarat pensionara Claudia San Martin, în vârstă de 66 de ani, pentru Reuters, în timp ce aștepta la coadă la măcelărie. Ea a spus că este dispusă să reducă din alte achiziții, cum ar fi produsele de curățare, dar carnea de vită este sacră.

„Argentinienii pot elimina orice, cred eu, în vremuri dificile ca aceasta. Dar nu ne putem lipsi de carne”, a spus ea.

Cu toate acestea, cele mai recente date arată că argentinienii consumă în acest an carne de vită în proporție de aproximativ 44 de kilograme pe an, în scădere bruscă față de peste 52 de kilograme anul trecut și față de 100 de kilograme pe an în anii 1950.

O parte din declinul pe termen lung se datorează unei reorientări către alte tipuri de carne, cum ar fi carnea de porc și de pui, precum și către produse de bază mai ieftine, cum ar fi pastele. Dar prăbușirea din acest an a fost determinată de inflația de aproape 300% și de o economie în impas, precum și de măsurile dure de austeritate luate de președintele libertarian Javier Milei.

Sărăcia a crescut, mai multe persoane sunt fără adăpost în marile orașe, iar cozile au crescut la cantinele pentru săraci. Multe familii au redus consumul de alimente de bază, cum ar fi carnea, laptele și legumele. Acestea spun că încă nu au simțit beneficiile scăderii inflației lunare.

„Situația în acest moment este critică. Consumatorii iau decizii gândindu-se doar la portofelul lor”, a declarat Miguel Schiariti, președintele camerei locale a cărnii CICCRA, care se așteaptă ca consumul de carne să rămână scăzut.

„Puterea de cumpărare a oamenilor slăbește de la o lună la alta”.

Pe terenurile agricole din provincia Buenos Aires, crescătorii de vite sunt afectați.

„Scăderea consumului este îngrijorătoare”, a declarat Luis Marchi, în vârstă de 48 de ani, inginer agronom și a treia generație care conduce afacerea agricolă de familie care produce cereale și animale.

„Consumul de carne de vită a scăzut destul de brusc în ultima perioadă”, a adăugat el, dând vina pe inflație și pe recesiunea economică. „Consumatorii încearcă să înlocuiască carnea de vită cu alimente mai ieftine, alte tipuri de carne sau paste”.

Un alt crescător de animale, Guillermo Tramontini, în vârstă de 53 de ani, a declarat că costurile de producție au crescut, în timp ce seceta de anul trecut a afectat multe turme.

„Carnea de vită nu este atât de scumpă, dar puterea de cumpărare a oamenilor a fost redusă teribil”, a spus el, adăugând că fermierii sunt atenți la cheltuielile de capital pentru a evita concedierea lucrătorilor.

Pe măsură ce consumul local a scăzut, exporturile au crescut, dar prețurile globale mai scăzute au diminuat creșterea pentru fermieri. De departe, principalul cumpărător de carne de vită argentiniană este China, deși importă bucăți mai ieftine care nu sunt utilizate pe piața internă.

„Sectorul exporturilor trece printr-o perioadă foarte dificilă, chiar dacă continuă să exporte volume mari. Prețurile de pe piața internațională au scăzut foarte mult”, a declarat Schiariti.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: carne de vita inflatie lux recesiune