x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Egiptenii fac împrumuturi pentru a cumpăra cărți în rate, de teama inflației: O carte a devenit un obiect de lux aici

Egiptenii fac împrumuturi pentru a cumpăra cărți în rate, de teama inflației: O carte a devenit un obiect de lux aici

de Redacția Jurnalul    |    25 Ian 2023   •   21:40
Egiptenii fac împrumuturi pentru a cumpăra cărți în rate, de teama inflației: O carte a devenit un obiect de lux aici
Sursa foto: Hepta

Egiptenii fac împrumuturi pentru a cumpăra cărți din cauza inflației care crește vertiginos.

Inflația galopantă i-a determinat pe egipteni să cumpere cărți în rate, la fel ca alte obiecte costisitoare, cum ar fi autoturismele și electrocasnicele.

„O carte a devenit un obiect de lux aici, în Egipt. Nu este un produs de bază, precum mâncarea, iar oamenii economisesc pe lux", a explicat Mohammed El-Baaly de la Editura Sefsafa, potrivit BBC.

El a vorbit în cadrul Târgului Internațional de Carte de la Cairo, care anul trecut a atras două milioane de persoane.

În condițiile în care prețurile cărților au crescut de cel puțin două ori, unii autori egipteni au redus numărul de personaje și descrieri pentru a scurta cărțile.

„Costul hârtiei și al cernelii a crescut enorm. Costul unei tone de hârtie este acum de aproape patru ori mai mare decât la începutul anului", a mai spus El-Baaly.

Alți autori au tipărit cărțile în străinătate și produc mai puține exemplare, deoarece se așteaptă la scăderea cererii.

Teama de o scădere a numărului de cumpărători la târgul de carte din acest an, cel mai vechi și mai mare târg de acest tip din lumea arabă și un eveniment major pentru industria de profil, a dus la ideea de a plăti în rate. Asociația editorilor egipteni susține că, în prezent, clienții pot cumpăra o carte, plătind nouă rate și o dobândă de 1,5%.

Autoarea Dina Afifi, care scrie cărți pentru adolescenți, speră ca acest sistem să stimuleze vânzările în scădere. Ea a dezvăluit că aspectul ultimei sale cărți despre faraoni a fost schimbat pentru a reduce costurile de producție.

„Cartea mea a fost redimensionată, redusă la doar 60 de pagini de la aproximativ 100, din cauza creșterii costurilor de tipărire", a declarat ea pentru BBC.

În ultimele luni, creșterea inflației a redus puterea de cumpărare a egiptenilor care au îndurat deja ani de austeritate și de crize economice.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: cărți în rate inflatie