x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Șoc la Casa Albă! Joe Biden riscă să fie destituit, cu un an înaintea alegerilor

Șoc la Casa Albă! Joe Biden riscă să fie destituit, cu un an înaintea alegerilor

de Şerban Mihăilă    |    14 Sep 2023   •   07:20
Șoc la Casa Albă! Joe Biden riscă să fie destituit, cu un an înaintea alegerilor

Președintele Camerei Reprezentanților, republicanul Kevin McCarthy, a anunțat că a cerut unei comisii din Camera inferioară a Congresului american să deschidă o anchetă oficială de punere sub acuzare a președintelui Joe Biden, bănuit că și-ar fi utilizat influența politică pentru a crește substanțial conturile familiei sale. El a invocat șase capete de acuzare diferite, care au dus la această decizie.

McCarthy susține că investigațiile de până acum ale Comisiei de Supraveghere a Camerei Reprezentanților au descoperit „o cultură a corupției” în jurul familiei Biden, în condițiile în care republicanii au luat la puricat afacerile lui Hunter Biden - fiul actualului președinte american - de dinainte ca liderul democrat să devină șeful Casei Albe.

„Acestea sunt acuzații de abuz de putere, obstrucție și corupție, iar ele justifică o investigație suplimentară din partea Camerei Reprezentanților. De aceea, dau dispoziție comisiei noastre din Cameră să deschidă o anchetă oficială de punere sub acuzare a președintelui Joe Biden!”, a anunțat McCarthy.

Capete de acuzare

În primul rând, el a citat constatările Comisiei de Supraveghere a Camerei, potrivit cărora Biden „a mințit poporul american în legătură cu faptul că nu ar fi avut cunoștință despre afacerile externe ale familiei sale”.

„Martorii oculari au depus mărturie că președintele a participat la mai multe apeluri telefonice și a avut mai multe interacțiuni, între care o serie de mese de cină, ce au avut ca rezultat mașini și milioane de dolari către fiul său și partenerii de afaceri ai fiului său.”, a acuzat McCarthy.

Potrivit probelor strânse de comisie, Biden a susținut că nu a vorbit niciodată cu familia sa despre afacerile acesteia, însă a făcut-o de cel puțin 16 ori.

În al doilea rând, McCarthy a menționat, de asemenea, înregistrări bancare, care arată că „aproape 20 de milioane de dolari, în plăți, au fost direcționate către membrii și asociații familiei Biden, prin diverse companii fantomă".

Comisia de Supraveghere din Camera Reprezentanților a anunțat, în august, că a găsit înregistrări bancare care arată că afacerile familiei Biden au primit milioane de euro din scheme de afaceri din România și China. Nouă membri ai familiei Biden ar fi primit bani din afacerile familiei din străinătate, inclusiv doi dintre nepoții lui Joe Biden.

În al treilea rând, McCarthy a mai spus că Departamentul Trezoreriei are „peste 150 de tranzacții care implică familia Biden și alți asociați de afaceri, care au fost semnalate ca fiind activități suspecte de către băncile americane”.

În aprilie 2022, CBS News a relatat că băncile americane au semnalat peste 150 de tranzacții financiare suspecte ale lui Hunter și James Biden, care includeau transferuri bancare cu sume mari de bani.

În al patrulea rând, McCarthy a citat un informator al FBI, care susține că președintele și fiul său au primit amândoi mită de 5 milioane de dolari fiecare.

În privința celui de-al cincilea cap de acuzare, McCarthy a precizat faptul că Biden și-a folosit „biroul oficial pentru a se coordona cu partenerii de afaceri ai lui Hunter Biden, în privința rolului jucat de Hunter în compania energetică ucraineană «Burisma»”. 

Liderul republican s-a referit la informațiile recuperate din laptopul lui Hunter Biden, potrivit cărora vicepreședintele de atunci al SUA, Joe Biden, ar fi folosit conturi private sau cu nume false pentru a-i trimite informații guvernamentale fiului său.

Potrivit unui editorial din „Wall Street Journal”, „un e-mail l-a alertat pe Hunter asupra unui apel pe care vicepreședintele l-a făcut către președintele de atunci al Ucrainei, Petro Poroșenko”, într-un moment când fiul lui Biden făcea parte din consiliul de administrație al gigantului ucrainean de gaze „Burisma”. 

Un alt e-mail a dezvăluit că Hunter Biden „și-a folosit e-mailul de afaceri, în 2014, pentru a scrie pe un cont fals al tatălui său, cerându-i vicepreședintelui de atunci al SUA să-l sune înainte de a lua o anumită decizie de angajare a personalului guvernamental. Joe a răspuns: «Re Johnny sună-mă imediat, tată»”, a mai scris aceeași sursă.

Nu în ultimul rând, referindu-se, probabil, la modul în care Departamentul de Justiție al SUA a gestionat ancheta sa asupra lui Hunter Biden, McCarthy a declarat: „În ciuda acuzațiilor grave, se pare că familiei președintelui i s-a oferit un tratament special din partea propriei administrații, Biden, tratament pe care nu l-ar fi primit altfel, dacă nu ar fi fost rude cu președintele.”.

Răzbunarea lui Trump

Eforturile republicanilor de a-l pune pe Biden sub acuzare vin în contextul în care fostul președinte, Donald Trump - care s-a confruntat cu procedura de destituire în două rânduri, în Camera Reprezentanților, dar a fost în cele din urmă achitat de Senat - trebuie să facă față unor acuzații și mai grave în instanță. 

Trump a fost pus sub acuzare de patru ori în acest an, inclusiv pentru că a încercat să întoarcă rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020, câștigate de Biden.

„Acesta este un efort transparent de a impulsiona campania lui Donald Trump prin stabilirea unei false echivalențe morale.”, a acuzat Jamie Raskin, liderul democraților în Comisia de Supraveghere a Camerei Reprezentanților.

În acest context, bătălia pentru Casa Albă, de anul viitor, are toate șansele să fie tranșată în Justiție.

×
Subiecte în articol: casa alba Joe Biden alegeri