Sfârşit de săptămână activ la Washington: preşedintele ales al SUA, Barack Obama, l-a numit pe Robert Gibbs purtător de cuvânt al Casei Albe, după ce presa a relatat că Hillary Clinton a acceptat postul de secretar de stat. Iar în timp ce echipa Obama prindea contur, unii se întrebau "unde este schimbarea".
Robert Gibbs (37 de ani), unul dintre cei mai credincioşi susţinători ai preşedintelui Barack Obama, pe care acesta l-a numit sâmbătă purtător de cuvânt, este descris drept un fin tactician politic şi un expert media care "a orchestrat" campania de comunicare electorală a candidatului democrat. Gibbs şi-a însoţit şeful în toate deplasările, ajungând să fie descris drept "figura tutelară a avionului democrat".
Total devotat lui Obama, căruia îi este prieten apropiat, Gibbs apără cu putere interesele acestuia, dar furnizează şi informaţiile necesare presei, într-un dificil exerciţiu de echilibristică. La Casa Albă, atribuţiile sale nu se vor limita la conferinţe de presă, ci Gibbs va juca un rol central în strategia politică şi de comunicare a Administraţiei, va avea acces direct la preşedinte şi va participa la luarea deciziilor cotidiene importante.
CLINTONIENII
Numirea senatoarei democrate de New York, Hillary Clinton, în funcţia de secretar de stat va avea loc cu ocazia Zilei Recunoştinţei, la 27 noiembrie, a relatat AFP, citând anturajul lui Obama.
Devenind imaginea politicii externe americane, fosta Primă Doamnă va da un plus de greutate noii Administraţii care va intra în funcţie după învestirea preşedintelui ales la 20 ianuarie. Unii se tem însă, potrivit AFP, că ea va aduce şi o doză de intrigă.
Numirea soţiei ex-preşedintelui Bill Clinton, rivala lui Obama în cursa de nominalizare a candidatului democrat la prezidenţiale, a fost însoţită de zvonuri privind dezacorduri şi reticenţe. Dar şeful diplomaţiei europene, Javier Solana, estima încă de vineri că Hillary este "o persoană adecvată pentru acest rol".
Schiţa primului guvern Obama, deşi incompletă, a provocat sarcasmele unora, revenirea membrilor "clanului Clinton" făcându-i să se îndoiască de schimbarea promisă. New York Post scria cu sarcasm: "Felicitări lui Hillary (şi Bill) Clinton, care par să fi câştigat alegerile prezidenţiale, în ciuda rezultatelor oficiale din 4 noiembrie". Obama are în faţă uriaşe provocări: două războaie şi criza financiară. Or, asemenea bătălii nu pot fi duse decât cu o echipă experimentată.
Citește pe Antena3.ro