x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Căsnicia care vindecă

Căsnicia care vindecă

de Irina Cristea    |    16 Dec 2009   •   00:00
Căsnicia care vindecă
Sursa foto: Mike Segar/REUTERS

Pentru cei care nu cred în legătura dintre fericirea în doi şi căsătorie există, de-acum, un argument demonstrat ştiinţific în favoarea mariajului.



Merită să te căsătoreşti, asigură un grup eterogen de cercetători din 15 ţări. Indiferent dacă ai sau nu încredere în amorul veşnic sau în mariaj ca instituţie, ei au demonstrat că, măcar pentru sănătate, căsnicia este un plus incontestabil.

Studiul, coordonat de experţii de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă şi realizat cu ajutorul a 34.500 de subiecţi, arată că, deopotrivă pentru bărbaţi şi femei, căsătoria reduce riscul apariţiei depresiilor, a stărilor de anxietate şi a atacurilor de panică, transmite AFP. Separarea de partener, divorţul sau văduvia cresc, pe de altă parte, riscul apariţiei unor tulburări şi probleme psihice grave - depresia, în cazul bărbaţilor, şi abuzul de alcool şi medicamente, în cazul femeilor. Asta şi pentru că, o dată cu apariţia unei sarcini, majoritatea doamnelor încetează să mai consume alcool sau medicamente în exces, comportamentul menţinându-se şi în perioada în care copilul sau copiii sunt mici, reiese din studiu.

EGALITATE
"Cercetarea noastră a demonstrat că relaţia maritală aduce o seamă de beneficii asupra sănătăţii psihice în cazul ambelor sexe. Iar suferinţa provocată de încheierea unei relaţii îi vulnerabilizează pe oameni din punct de vedere psihic", este de părere psihologul neo-zeelandez Kate Scott, de la Universitatea Otago.

Noutatea cea mai surprinzătoare pentru cercetători a fost cea că femeile şi bărbaţii sunt deopotrivă avantajaţi, din punct de vedere al sănătăţii mintale, de statutul de persoane căsătorite. "Până de curând, se credea că bărbaţii beneficiază într-o mai mare măsură decât femeile de pe urma mariajului", spune Kate Scott.

×
Subiecte în articol: externe