x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Castro, trădat de sora lui

Castro, trădat de sora lui

de Sînziana Stancu    |    26 Oct 2009   •   00:00
Castro, trădat de sora lui

Una dintre surorile lui Fidel şi Raul Castro, Juanita, dezvăluie că a colaborat cu CIA în anii '60, când Statele Unite au încercat să pună capăt revoluţiei cubaneze.



Juanita Castro, în vârstă de 76 de ani, stabilită la Miami, dezvăluie în cartea intitulată "Fraţii mei, istoria secretă", relaţiile de familie şi cum a ajuns să se apropie de CIA după ce începuse să critice revoluţia cubaneză.
Sora mai mică a lui Fidel şi Raul a povestit la televiziune cum, într-o duminică seara, în Cuba, un apropiat al lui Fidel şi al ei a venit şi i-a spus că serviciile secrete americane vroiau să colaboreze cu ele.  Prietenul i-a spus că  agenţia americană vroia să vorbească cu ea, "întrucât avea lucruri interesante să îmi comunice şi lucuri interesante să mă întrebe (...). Eram puţin confuză, dar am spus da", a povestit Juanita la Univision, principalul post hispanofon de televiziune din Statele Unite.

DEZAMĂGITĂ
"Am început să fiu dezamăgită" de revoluţia cubaneză "când am văzut atâta nedreptate şi mi-am spus că nu este posibil, aici se înşeală, aici cineva este înşelat", a povestit ea, fără a da mai multe detalii despre relaţia cu CIA. Juanita a început să colaboreze cu "duşmanul de moarte" al fratelui ei în 1961, când se afla încă în Cuba. Timp de 3 ani, perioada invaziei din Golful Porcilor, susţinută de SUA şi a crizei rachetelor cubaneze, ea l-a boicotat pe Fidel şi regimul lui, colaborând cu CIA şi  găzduind oponenţi ai lui Castro chiar la ea acasă, în Havana. Juanita mai povesteşte că fratele său Raul i-a cerut să se retragă pentru o perioadă în Mexic, după ce a aflat că ea era împotriva  Revoluţiei şi că îi proteja oponenţii regimului comunist al fratelui său mai mare. În 1964, a fugit în SUA.
În anii '60, serviciile americane de informaţii au încercat în mod repetat să răstoarne regimul comunist din Cuba, prin comploturi ce l-au vizat direct pe Fidel Castro, după cum au spus în repetate rânduri autorităţile cubaneze.


VIERMII

Iniţial, ea şi ceilalţi membri ai familiei Castro au susţinut revoluţia cubaneză împotriva regimului lui Fulgencio Batista. Juanita a mers chiar în afara graniţelor Cubei pentru a face rost de bani şi de arme. După ce Fidel Castro a ajuns la putere, Juanita a pus la punct reţeaua spitalelor şi clinicilor medicale din Cuba. Dar, în scurt timp, şi-a pierdut încrederea în fraţii săi şi, în special, în Fidel, după ce el a instaurat regimul comunist, confiscând proprietăţile oamenilor şi ucigându-şi opozanţii. Paharul dezamăgirilor s-a umplut şi pentru ea, şi pentru alţi membri ai familiei ei înstărite, când Fidel şi Raul au făcut "reforma agrară", confiscând chiar şi proprietăţile propriei lor familii.
"Situaţia mea în Cuba a devenit delicată din cauza activităţilor mele împotriva regimului (...) Fidel nu a mai venea la noi acasă, pentru că era supărat că îi protejam pe inamicii regimului său, pe care el îi numea «viermi» şi nu era de acord cu asta", a mărturisit Juanita. Potrivit unor rapoarte secrete, omul de legătură între Juanita Castro şi Cia a fost soţia ambasadorului brazilian, unde, de altfel, s-a refugiat înainte de a pleca în SUA. Stabilită în Miami, ea şi-a deschis o mică farmacie, unde lucrează de 35 de ani.  Juanita Castro mai scrie în cartea sa că, din 18 iunie 1964, ea nu a mai vorbit nici cu Fidel, nici cu Raul.  Cartea, scrisă împreună cu o jurnalistă mexicană, a fost dată publicităţii astăzi, simultan în Statele Unite, Columbia, Mexic şi Spania.

×
Subiecte în articol: externe