x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Catalonia sfidează Madridul și provoacă haos

Catalonia sfidează Madridul și provoacă haos

de Şerban Mihăilă    |    02 Oct 2017   •   11:15
Catalonia sfidează Madridul și provoacă haos

În pofida încercărilor forțelor de ordine trimise de Madrid de a opri desfășurarea referendumului organizat de Catalonia pentru obținerea independenței față de Spania, catalanii au votat, ieri, pe întreg teritoriul regiunii. Confruntările dintre poliție și populația venită să voteze au provocat violențe fără precedent. Referendumul deschide cutia Pandorei în Europa și ar putea crea un precedent periculos pe bătrânul continent.

 

Referendumul secesionist a început și s-a desfășurat într-un haos total. Forțele de ordine trimise de Madrid pentru a împiedica plebiscitul separatist i-au oprit, ieri, pe mulți dintre cei care doreau să voteze, utilizând gloanțe de cauciuc, bastoane și scuturi, în jurul secțiilor electorale închise cu o zi înainte. Poliția a fost atacată cu pietre. Confruntarea dintre cele două tabere s-a soldat cu sute de răniți, majoritatea acestora fiind transportați la centrele medicale cu contuzii, amețeli și atacuri de panică. Folosirea de către poliție a „violenței nejustificate” creează o imagine „îngrozitoare” a Spaniei, a acuzat, ieri, liderul separatist catalan Carles Puigdemont, unul dintre principalii artizani ai referendumului. Poliția spaniolă răspunde la „urne, buletine de vot și școli” cu „bastoane și gloanțe din cauciuc”, într-un exemplu de „acțiuni și violență nejustificate”, a spus șeful executivului separatist regional. Guvernul Spaniei anunțase sâmbătă că poliția a sigilat 1.300 din cele 2.315 școli din Catalonia care fuseseră alese pentru amenajarea secțiilor de votare în cadrul referendumului. Concomitent, potrivit unei surse oficiale guvernamentale citate de Reuters, 163 de școli cu centre de votare fuseseră ocupate de către numeroase familii încă de vineri. Acestea au petrecut două nopți în școală, pentru a fi sigure că vor putea să voteze. În realitate, cifrele prezentate de guvernul spaniol par să fi devenit însă cu totul altele, duminică, atunci când o mare parte din poliția catalană, ce ar fi trebuit să coopereze cu cele 10.000 de forțe de ordine desfășurate de Madrid în Catalonia, au fraternizat cu electoratul și nu au intervenit pentru închiderea secțiilor.  „Polițiștii catalani au primit ordinul să împiedice desfășurarea referendumului ilegal și ar fi trebuit să evite deschiderea centrelor, dar, din păcate, alta a fost situația”, a declarat prefectul Enric Millo, reprezentantul Madridului în regiunea separatistă, denunțând o „iresponsabilitate imensă” a liderilor catalani. „Linia politică a depășit linia profesională, punând în pericol într-un mod iresponsabil prestigiul unei forțe de poliție”, a spus el, explicând intervenția în forță a poliției naționale și a gărzii civile, trimise ca întăriri în Catalonia.

Vot de oriunde și oricum

Numărul mare al celor ce au votat, în pofida opoziției Madridului, se explică și prin faptul că guvernul local a permis alegătorilor să meargă la orice secție electorală, dacă centrul de vot de care aparțineau era închis. Mai mult, separatiștii au schimbat regulile jocului în ultimul moment, acceptând și votul fără plicuri, fără a garanta confidențialitatea, doar pentru umplerea urnelor. Catalanii au fost de altfel îndemnați, de către autoritățile locale, să-și tipărească propriile buletine de vot, cu care să se prezinte apoi la orice secție de votare. Catalonia, una dintre cele mai bogate și mai productive regiuni din Spania, are o populație de 7,5 milioane de persoane. Regiunea, care are propria limbă și propria cultură, se bucură deja de un mare grad de autonomie, însă, potrivit Constituției spaniole, nu este recunoscută ca națiune independentă. Indivizibilitatea Spaniei este motivul pentru care Curtea Constituțională a declarat referendumul drept ilegal.

 

16% din populația Spaniei trăiește în Catalonia

25,6% din exporturile Spaniei provin din Catalonia

19% din PIB-ul Spaniei este produs în Catalonia

20,7% din investițiile străine merg în Catalonia

 

×
Subiecte în articol: referendum catalonia