x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Căţelul NATO, pierdut şi... regăsit în misiune în Afganistan

Căţelul NATO, pierdut şi... regăsit în misiune în Afganistan

de Sînziana Stancu    |    14 Noi 2009   •   00:00

O căţeluşă labrador, pierdută în misiune după o bătălie în Afganistan, a fost găsită vie şi nevătămată, după 14 luni petrecute în deşert.



Sabi, căţeluşa neagră, plecase într-o misiune mixtă de patrulare a trupelor australiene şi afgane, când acestea au fost prinse într-o ambuscadă declanşată de talibani. Se întâmpla în luna septembrie, anul trecut, în provincia afgană Uruzgan. Nouă soldaţi fuseseră răniţi atunci, iar ea fugise şi se rătăcise. Sabi fusese "înrolată" în armata australiană ca specialistă în detectarea bombelor. Când s-au trezit fără ea, soldaţii au început s-o caute prin deşert, dar nu au găsit-o. Dar săptămâna trecută, după 14 luni de la dispariţia ei, un soldat din trupele americane aflat în misiune de patrulare a văzut-o pe Sabi în compania unui afgan, la o bază militară mai izolată, în altă parte a provinciei Uruzgan.

MORALUL TRUPELOR

Americanul i-a spus afganului că-i place câinele şi l-a întrebat dacă i-l dă lui. Afganul i-a dat-o pe Sabi americanului, iar el s-a împrietenit imediat cu ea. În scurt timp, şi-a dat seama că animalul "făcuse armata". A dat sfoară în ţară, la toate unităţile şi, în câteva zile, australienii au venit s-o "recupereze" pe Sabi.

"E minunat s-o avem pe Sabi înapoi, cu noi. E un câine fantastic pentru moralul trupelor", a spus soldatul care o antrenează şi care a vrut să-şi păstreze anonimatul. El a mai povestit pentru Daily Mail că, după ce Sabi a ajuns înapoi la bază, a aşteptat-o cu mingea de tenis cu care se jucau ei doi. "Am trimis mingea cu piciorul către ea, iar Sabi a prins-o cu botul din zbor. Este jocul nostru, pe care îl jucam mereu în timpul antrenamentelor", a povestit cu mare încântare soldatul. Sabi a ajuns "la bază" exact înainte de vizita premierului australian, Kevin Rudd, cu care s-a şi fotografiat de altfel.

×
Subiecte în articol: externe