x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Catre Spania, pamantul fagaduintei romanilor

Catre Spania, pamantul fagaduintei romanilor

28 Sep 2004   •   00:00

Sase autobuze conecteaza in fiecare zi Romania si Castellon. In fiecare zi sosesc in provincia spaniola aproape 100 de romani. Multi dintre ei sunt licentiati ale caror diplome nu sunt recunoscute si care lucreaza ca ingrijitori.

ANA-MARIA LUCA

Monica are 35 de ani, e casatorita si are un baietel de patru ani. Ea si sotul ei au emigrat in Spania. Istoria lor este asemanatoare cu cea a multor romani plecati in Spania: un viitor incert in Romania, probleme cu banii, speranta ca vor gasi o viata mai buna pe alte meleaguri. Si au obtinut ce si-au dorit. Pentru ca Spania a devenit pentru romani pamantul fagaduintei.

O POVESTE. Monica are de trei ani o slujba stabila in Castellon, iar sotul ei lucreaza de mai multa vreme ca barman. Ea a inceput sa lucreze in Spania ca baby-sitter. "Intotdeauna am avut senzatia ca erau chiar copiii mei", spune ea. A ramas recunoscatoare familiei care i-a dat primul loc de munca. Acum lucreaza pentru o firma care transporta romani in Spania cu microbuzul.

"Imi place munca mea. Fac un pic de relatii publice, ceea ce are un pic de-a face cu ceea ce faceam inainte", spune Monica. Ea este licentiata in Jurnalism si a avut o bursa de un an la Maastricht. Mai are si acum cateva ziare si cateva editoriale scrise de ea. "Aici sunt sigura, nici Bacalaureatul nu mi l-ar fi recunoscut. Si aici suntem multi romani cu o diploma universitara. Sotul meu, de exemplu, a studiat marketingul si publicitatea. Alti prieteni de-ai nostri din Valencia au diplome in Relatii Economice Internationale, iar un baiat din Vilareal e actor si a lucrat si pe Broadway."

FARA IMPORTANTA. Monica nu are nici o indoiala. Pentru ea n-au contat niciodata diplomele sau specializarea, n-a contat ca a lucrat intr-un domeniu care n-are legatura cu ceea ce a studiat. Tot ce conteaza este ca traieste din munca cinstita. In ciuda a ceea ce-i spune mama sa dintotdeauna. "Dupa atatia ani cand ne-am chinuit sa-i oferim educatie...", obisnuieste ea sa spuna. Desi recunoaste si ea, pana la urma, ca este foarte fericita ca Monica si-a gasit locul de munca de acum.

MIGRATIA ROMANILOR. Motivele care ii aduc pe romani in Castellon? Monica nu se indoieste nici o clipa ca foarte multi dintre cei care vin cauta castele de nisip. Vin pentru ca au auzit ca in Spania pot gasi de lucru si ca pot castiga mult. Dar nu este atat de usor. De altfel, multi dintre ei isi distrug si tot ce-au agonisit acasa, facand totul ca sa poata ajunge in Spania.

Tatal Monicai a venit in vizita acum cateva luni. "El e profesor in Romania si castiga cam 150 de euro pe luna". Oameni precum tatal ei, spune Monica, ajung sa-si faca datorii ce sa ajunga intr-o tara straina.

50 DE ORE. Ca sa ajunga in Spania, cei mai multi romani iau microbuzul sau autocarul. In fiecare zi, din Castellon pleaca spre Romania trei microbuze, iar din Romania sosesc in acelasi oras alte trei.

Pretul unui bilet dus-intors este de 150 de euro, in timp ce un bilet dus costa 100 de euro. Drumul dureaza 50 de ore, timp in care autobuzele fac aproape 3.000 de kilometri. In fiecare zi, Castellon-ul primeste cate 100 de romani.

Fiecare microbuz care pleaca sau vine din Spania are trei soferi care conduc fiecare cate o perioada, ca sa evite vreun accident din cauza oboselii. Majoritatea romanilor care sosesc in Castellon raman acolo mai mult decat li se permite legal.

Firmele care transporta romani in Spania au asigurat autoritatile spaniole ca in nici un microbuz nu se urca o persoana care nu are actele cerute de legislatie sau nu are banii necesari. Monica, angajata a uneia dintre firmele care fac des curse de Spania, a spus ca majoritatea romanilor merg "sa-si vada rudele", desi a recunoscut si ea ca, de fapt, "unii incearca sa gaseasca de lucru si stau mai mult timp in Spania decat spun".

DESCURCARETII

Cum romanii trebuie sa justifice plecarea intr-o tara a Uniunii Europene, ei au gasit repede doua metode ca sa se poata descurca. Prima solutie este sa prezinte o invitatie oficiala din partea unui membru al familiei sau din partea unui prieten care are nevoie de un document oarecare. Lucrul acesta se rezolva usor la un notariat. In actul respectiv se specifica ca persoana care se afla in Spania se va ocupa de cazarea, masa si asistenta medicala a solicitantului.

A doua metoda este sa intri in Spania ca turist. In acest caz, calatorul are o rezervare la un hotel si minimum 700 de euro asupra lui, desi aceasta suma nu poate sa-i ofere posibilitatea sa stea in Spania mai mult de 15 zile.
×
Subiecte în articol: diaspora romani monica Spania