x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cazul DSK : Două opţiuni, două scenarii juridice.

Cazul DSK : Două opţiuni, două scenarii juridice.

de Sînziana Stancu    |    19 Mai 2011   •   18:34

Scenariile juridice care vor urma si daca DSK va pleda "nevinovat', si daca va pleda "vinovat' sunt detaliate pe etape intr-o infografie de catre cotidianul francez Le Figaro.

1. DSK pledeaza "nevinovat'
● Luni, 16 mai, Dominique Strauss Kahn a comparut in fata unui judecator al unui tribunal penal din New York, din Manhattan, care i-a citit actul de acuzare.
Avocatii sai au cerut eliberarea pe cautiune a clientului lor, dar judecatorul a respins cererea.
In aceeasi seara, DSK este trimis in penitenciarul Rikers Island.

● 16 mai – 20 mai
Procurorul de caz prezinta unui "mare juriu' compus din 16 pana la 23 de jurati, trasi la sorti, elementele de acuzare, in absenta judecatorului si in sedinte desfasurate cu usile inchise.
Daca juriul considera ca sunt suficiente probe in dosar care sa justifice inceperea unui proces, decide, cu majoritate, asupra unei inculpari oficiale. In caz contrar, se pronunta pentru punerea in libertate a acuzatului. Juriul astfel format ii transmite judecatorului Curtii Supreme ce decizie a luat.
In cadrul audierilor, partile si avocatii lor pot fi prezente, insa numai suspectul si victima au dreptul sa vorbeasca.

● Vineri, 20 mai, acuzarea oficiala, la Curtea Suprema
Dosarul de caz este transferat Curtii Supreme din New York, care, in acest caz, este un tribunal de prima instanta, pentru a formula acuzarea oficiala, ce deschide calea initierii unei anchete prealabile procesului propriu-zis. Apararea are acces la dosar.
Avocatii lui DSK pot cere din nou eliberarea pe cautiune a clientului lor.
Judecatorul de caz este desemnat in aceeasi zi.

● Pregatirea procesului, in lunile urmatoare
Apararea si acuzarea pregatesc si prezinta "motiuni preliminare'. Avocatii examineaza probele de care dispune procurorul, care propune si prezinta noi martori si experti. Unele probe pot fi declarate inadmisibile.
Inaintea inceperii procesului, 12 jurati si doi supleanti care locuiesc in zona in a carei jurisdictie este judecat acuzatul sunt selectionati, in timp ce altii sunt recuzati. In acest tip de proces, de regula, apararea prefera sa selectioneze juratii.

● Sfarsitul anului 2011, inceputul anului 2012
Procurorul si avocatii apararii pledeaza in fata juratilor. Ei ii interogheaza pe suspect, pe martori si pe victima.
Juriul trebuie sa dea un verdict, care sa intruneaca unanimitatea. Daca nu se realizeaza aceasta conditie, judecatorul decide incheierea procesului, ceea ce deschide calea unui alt proces.
Daca verdictul juratilor este de achitare, suspectul este repus in libertate si nu va mai putea fi judecat pentru aceleasi acuzatii. Daca este gasit vinovat pentru una sau toate acuzatiile aduse, judecatorul pronunta sentinta : libertate conditionata, amenda sau inchisoare.
Pentru cele sapte capete de acuzare aduse impotriva lui, DSK risca o pedeapsa cu inchisoarea cuprinsa intre 15 si 74 de ani.

● Declararea Apelului in 30 de zile de la incheierea procesului
Acuzatul poate contesta verdictul sau sentinta in faza de Apel, la Inalta Curte de Apel (cea mai mare din statul New York), iar apoi, eventual, la Curtea Suprema federala.
Apelul poate duce la anularea capetelor de acuzare, la desfasurarea unui nou proces sau la clasarea dosarului.

2. Daca DSK pledeaza "vinovat'
● Schimbare de strategie
Avocatii apararii si procurorul de caz pot, in orice moment, sa negocieze pentru a evita incertitudinea unui verdict al juratilor. Dar pentru acest lucru, suspectul trebuie sa pledeze "vinovat'.
In acest gen de tranzactie ("plea bargaining'), care se intalneste destul de des, in general, procurorul nu retine decat unele capete de acuzare si cere o pedeapsa usoara pentru cel acuzat. Procedura reduce insa de regula posibilitatile declararii fazei de Apel.
Negocierile intre parti se pot incheia in orice moment, in perioada procesului. Numai 10% dintre cazuri penale din New York se incheie printr-un proces.

×