x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO ii pregateste un cadou lui Putin pentru victoria in alegerile de duminica!

NATO ii pregateste un cadou lui Putin pentru victoria in alegerile de duminica!

15 Mar 2018   •   16:26
NATO ii pregateste un cadou lui Putin pentru victoria in alegerile de duminica!
Sursa foto: GEORGES GOBET/AFP/Getty Images

Trebuie sa recunoastem ca, de data aceasta, lucrurile s-au miscat mult mai rapid comparativ cu cazul Litvinenko, alt fost spion rus otravit la Londra in urma cu aproape zece. La mai putin de o luna de cand agentul dublu Serghei Skripal a expus unei substantei neurotoxice intr-un oras din sudul Regatului Unit, marile puteri occidentale s-au aliniat in spatele Londrei, care a acuzat Moscova de comiterea acestei infractiuni.

 

Marea Britanie a decis expulzarea a 23 de diplomati rusi si suspendarea "tuturor contactelor bilaterale", SUA vor adopta, cu siguranta, noi sanctiuni impotriva Kremlinului. Franta va lua o decizie dupa ce va studia dosarul anchetei din cazul Skripal, documente cerute si de Moscova, solicitare respinsa insa de Londra. Declarand, de la bun inceput ca doreste sa colaboreze cu britanicii pentru clarificarea lucrurilor si respingand toate acuzatiile, Rusia a subliniat ca va oferi explicatiile dorite de Londra dupa ce va vedea dosarul.

Dar nu a fost sa fie, astfel ca, in ajunul alegerilor alegerilor prezidentiale din Rusia, din 18 martie, relatiile Moscovei cu Occidentul au intrat luat-o rau la vale, ceea ce inseamna ca izolarea lui Putin pe plan international in noul mandat al acestuia va spori dramatic. Nu este exclus ca, la un moment chiar, chiar presedintele Rusiei sa fie inclus pe lista neagra a personalitatilor care nu au ce cauta in Occident.

Pana atunci insa, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg se va întâlni luni, la Bruxelles, cu seful diplomatiei britanice, Boris Johnson pentru a discuta cazul Skripal. Otrăvirea lui Skripal - despre care NATO a afirmat că este prima utilizare în scop ofensiv a unui gaz neurotoxic de pe teritoriul alianţei - este 'inacceptabil' şi 'nu îşi are locul în lumea civilizată', a spus Stoltenberg.

Intre timp, Kremlinul va expulza, la randul lui, 23 de diplomati britanici acreditati la Moscova. Uun raspuns in oglinda, obisnuit in astfel de situatii si care, in relatiile dintre cele doua tari, a devenise, la un moment dat, un fel de moda, dupa cum au spus unii, si o ocazie de "improspatare" a efectivului de agenti, cum au spus altii.

×