x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CE a prezentat azi directiva anti-fumat. Ţigările mentolate sau cu arome, interzise

CE a prezentat azi directiva anti-fumat. Ţigările mentolate sau cu arome, interzise

19 Dec 2012   •   18:29
CE a prezentat azi directiva anti-fumat. Ţigările mentolate sau cu arome, interzise
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Ţigările mentolate sau cele cu arome de vanilie sau cireşe vor fi interzise în UE, pachetele urmând să fie acoperite în proporţie de 75% de fotografii care arată efectele fumatului, se arată în noua directivă anti-fumat prezentată azi de Comisia Europeană.

"Nu interzicem fumatul, îl facem doar mai puţin atrăgător. Uneori ai nevoie de fotografii şocante, pentru ca şocul să determine fumătorii să se lase", a declarat comisarul european pentru Sănătate, Tonio Borg.

Directiva europeană trebuie să fie aprobată mai întâi de statele membre şi apoi de Parlamentul European, pentru a putea fi aplicată. Întregul proces ar mai putea dura trei ani.

Directiva spune că vor fi interzise ţigările cu arome, precum cele mentolate, cele cu gust de vanilie sau cireşte. Motivul este descurajarea tinerilor, care ar putea fi atraşi de astfel de arome.

"Dacă e vorba de tutun, atunci ar trebui să arate ca tutunul şi să aibă gust de tutun", a spus Borg.

Noile măsuri nu se aplică şi la tutunul de pipă sau trabucuri, pe motiv că aceste produse nu sunt consumate la scară largă şi nici atractive pentru tineri.

Potrivit Comisiei, 70% dintre fumători capătă acest obicei înainte de a împlini 18 ani, scopul directivei fiind reducerea numărului de fumători din UE cu 2%, în următorii cinci ani.

"Propunerea are scopul de a descuraja folosirea unui pachet atrăgător şi a unor arome atrăgătoare în scopuri de marketing", a spus Borg, adăugând că un pachet de ţigări ar trebui să arate ca ceva ce conţine un drog periculos, nu ca un parfum demn de râvnit.

Potrivit Comisiei, 700.000 de oameni mor anual în Europa, din cauza bolilor provocate sau agravate de fumat. Costul tratamentului este de 25 de miliarde de euro, alte 8 miliarde fiind pierdute din cauza ieşirii bolnavilor din ciclul economic. 

×