x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CE dă undă verde Croaţiei pentru aderarea la UE în 2013.

CE dă undă verde Croaţiei pentru aderarea la UE în 2013.

10 Iun 2011   •   12:12
CE dă undă verde Croaţiei pentru aderarea la UE în 2013.

Comisia Europeana si-a dat acordul pentru intrarea Croatiei in Uniunea Europeana, acest lucru urmand sa se intample cel mai probabil in iulie 2013, relateaza BBC.

"Este o zi istorica, atat pentru Croatia, cat si pentru Uniunea Europeana. Comisia Europeana tocmai a propus in cadrul consiliului de ministri europeni incheierea ultimelor patru capitole din cele 35 care au marcat aproape sase de ani negocieri. Acest lucru deschide calea pentru aderarea Croatiei la UE ca al 28-lea stat membru, incepand cu 1 iulie 2013, daca aceasta data orientativa propusa de Comisie va fi retinuta de Consiliu ", a declarat presedintele Executivului european, Jose Manuel Barroso.

"Sper ca progresul Croatiei sa inspire si alte state in a-si revigura reformele cu scopul de a asigura un trai mai bun pentru cetatenii lor", a mai spus Barroso.

Croatia ar deveni astfel cea de-a doua tara din fosta Iugoslavie care adera la UE, dupa Slovenia, in 2004. Muntenegru si Macedonia sunt alte doua state din fosta Iugoslavie care-si asteapta randul pentru a adera la Uniunea Europeana. Negocierile pentru aderarea Serbiei vor incepe din 2012, arestarea lui Ratko Mladici fiind o bila alba si un obstacol inlaturat in acest demers.

Uniunea Europeana este foarte sensibila la negocieri atunci cand este vorba de capitolul care priveste Justitia, UE cerand progrese in lupta impotriva coruptiei. Potrivit BBC, aceasta "sensibilitate" are legatura cu aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, in 2007, tari care au ratat indeplinirea criteriilor care tin de capitolul Justitie. (V.M.)

×