x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce intenţionează Norvegia să le facă solicitanţilor de azil

Ce intenţionează Norvegia să le facă solicitanţilor de azil

06 Ian 2017   •   22:30
Ce intenţionează Norvegia să le facă solicitanţilor de azil

Mai mult de 5.000 de solicitanţi de azil în Norvegia au fugit din centrele de primire anul trecut şi guvernul intenţionează să folosească monitoare de gleznă şi supravegherea electronică pentru a-i putea controla, scrie vineri ziarul Aftenposten, citat de agenţia Xinhua.
   
Potrivit ziarului, dispariţiile au avut loc în perioada când Directoratul pentru Imigrare norvegian (UDI) a refuzat un număr record de cereri de azil. În 2016, au fost respinse 5.445 de cereri şi 5.482 de solicitanţi de azil au fugit din centre.
   
Aproape jumătate dintre ei s-au întors ulterior sau au fost găsiţi de autorităţi, dar până la sfârşitul lunii noiembrie încă erau 2.743 de solicitanţi de azil despre care nu se ştia nimic.
   
Peste 30.000 de solicitanţi de azil au venit în Norvegia în 2015, iar acest număr a scăzut la 3.460 anul trecut. Aceasta înseamnă că în 2016 numărul celor care au dispărut din centrele de primire a fost aproape egal cu al celor care tocmai au sosit în Norvegia.
   
"Cei mai mulţi dintre ei părăsesc centrul de primire fie la scurt timp după sosire (...), când primesc rezultatele examinării vârstei sau atunci când urmează să le fie examinată vârsta", a declarat Vibeke Schjem, consilier de presă la UDI.
   
Înainte de Crăciun, Direcţia de poliţie naţională a Norvegiei a emis un raport privind posibilităţile de utilizare a controlului electronic asupra străinilor sau solicitanţilor de azil care se sustrag deportării.
   
"În fiecare an sunt mulţi care primesc respingerea definitivă a cererii lor de azil. Ei urmează să fie trimişi înapoi în ţara lor. Dar din păcate, mulţi încearcă să evite să fie trimişi înapoi. De aceea, este important ca autorităţile norvegiene să aibă un control cât mai bun posibil al celor ce urmează să fie expulzaţi din Norvegia", a declarat Andreas Bondevik, consilier superior de comunicaţii la Ministerului norvegian al Justiţiei.
   
Controlul electronic cu monitoare de gleznă este folosit în prezent ca o opţiune de serviciul corecţional norvegian.
   
Direcţia de poliţie trebuie acum să ia în considerare ce fel de control electronic poate fi aplicat străinilor, dacă există alternative la monitoarele de gleznă, cât de mult ar costa astfel de dispozitive şi dacă este nevoie de o modificare a reglementărilor legale pentru a le putea utiliza.
   
Ministrul imigraţiei, Sylvi Listhaug, a cerut poliţiei să investigheze în special dacă monitorizarea electronică ar putea fi o alternativă la pedeapsa cu închisoarea în cazurile în care sunt afectaţi copii, adaugă ziarul.

Sursa - AGERPRES

×
Subiecte în articol: Norvegia azil