x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce lideri s-au mai supărat pe presă şi pe jurnalişti

Ce lideri s-au mai supărat pe presă şi pe jurnalişti

de Irina Cristea    |    30 Iun 2010   •   00:00

Jurnaliştii "mincinoşi" dau bătăi de cap şi în "Cizmă"



Ce au în comun România şi Italia, în afară de filonul latin? Nemulţumi­rile liderilor săi faţă de presă! Dacă, în România, campaniile de presă au fost incluse pe lista vulnerabilităţilor naţionale, în Italia, premierul (de altfel, mogul media) îi acuză pe jurnalişti că dezinformează publicul şi face apel la un boicot naţional la adresa zi­­a­relor.

Potrivit cotidianului La Re­p­pu­blica, citat de Mediafax, Silvio Ber­lus­coni s-a declarat scandalizat de ce scriu ziarele în ultimele luni, spu­nând că a observat, în această pe­ri­oa­dă, "o dezinformare de neconceput".

Cireaşa de pe tort a fost, din punc­tul de vedere al premierului-patron de trust media, felul în care reuniunea G-20 de la Toronto a fost reflectată în ziarele italiene. "Toa­te relatările au fost exact pe dos fa­ţă de desfăşurarea reuniunii. De mai multe luni, observ o dezinforma­re de neconceput. Cititorii trebuie să in­tre în grevă pentru a le da o lecţie ce­lor care scriu articole, arătându-le că nu-şi pot bate joc de ei", a declarat Silvio Berlusconi la Sao Paulo, în Brazilia.

Reacţiile opoziţiei italiene nu s-au lăsat aşteptate. "Premierul este alergic la libertatea de exprimare şi la jurnaliştii care spun adevărul. De fapt, ziarele care dezinformează sunt cele pe care le deţine Berlusconi", afirmă Antonio Di Pietro, liderul formaţiunii Italia Valorilor (de opoziţie).

"De­cla­raţiile premierului sunt o nouă do­va­dă a unei obsesii în legătură cu li­ber­­tatea de informare. Pentru a combate acest drept, Berlusconi nu are nici o limită şi nu ezită să îi instige pe italieni să nu plătească taxele pentru televiziuni sau, cum a făcut acum, să nu mai cumpere ziare", declară Anna Finocchiaro, liderul grupului Partidului Democrat (de opoziţie) din Senat.

Declaraţiile lui Ber­lus­coni intervin în contextul polemicilor declanşate de un proiect de lege care limitează interceptările telefo­nice şi interzice publicarea steno­gra­m­e­lor interceptărilor pe durata de­ru­lării anchetelor. Documentul conţine şi pedepse dure pentru jurnalişti.

×