x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CE oprește refugiații în Balcani

CE oprește refugiații în Balcani

de Diana Scarlat    |    27 Oct 2015   •   15:30
CE oprește refugiații în Balcani
Sursa foto: GYORGY VARGA/EPA

Afluxul masiv de migranţi nu se opreşte, iar ultima decizie a Comisiei Europene este de a construi noi adăposturi în Grecia şi în Balcanii de Vest. Se vor construi 100.000 de locuri de primire, dintre care 50.000 vor fi în Grecia. Preşedintele CE, Jean- Claude Juncker, a anunţat că cele opt ţări de pe ruta Balcanilor trebuie să oprească valul de migranţi care se îndreaptă către vestul Europei. Serbia, Macedonia şi Albania au acceptat, însă preşedintele ceh, Milos Zeman, a luat atitudine faţă de soluţiile găsite de CE. El a atras atenţia că mulţi refugiaţi îşi folosesc copiii drept scut uman, pentru a sparge graniţele Europei. „Copiii sunt un scut uman pentru tineri cu iPhone-uri pentru a justifica mai bine valul migrator”, a declarat Zeman. Acesta mai arată că migranţii preferă să trăiască din ajutoare sociale.

Noi decizii au fost luate duminică în cadrul unui mini-summit de urgenţă, la care a participat şi preşedintele Klaus Iohannis. Cotele nu au fost schimbate. România va primi 6.300 de refugiaţi, începând din noiembrie.

Ungaria se opune cu vehemenţă
„În unele ţări, liderii spun că imigraţia nu este periculoasă, că este bună şi este o oportunitate. Liderii stângii şi liberalii spun acest lucru adesea în Europa. Noi, ungurii, avem altă părere. Nu dorim să trăim în societăţi paralele”, a declarat duminică premierul ungar, Viktor Orban. El spune că originea crizei migranţilor este în Grecia, pentru că Executivul de la Atena nu-şi protejează graniţa, care este şi frontiera externă a spaţiului Schengen. Şeful Executivului de la Budapesta mai spune că afluxul de migranţi s-ar putea opri dacă Angela Merkel ar fi categorică în a nu mai permite trecerea ilegală şi necontrolată a graniţelor.
 

×