x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce pedeapsă a primit un pilot norvegian pentru că a vrut să se urce băut la manșa avionului

Ce pedeapsă a primit un pilot norvegian pentru că a vrut să se urce băut la manșa avionului

17 Aug 2015   •   21:45
Ce pedeapsă a primit un pilot norvegian pentru că a vrut să se urce băut la manșa avionului

Un tribunal norvegian l-a condamnat la şase luni de închisoare cu executare pe copilotul unui avion al companiei aeriene letone Air Baltic, arestat pe 8 august pe aeroportul din Oslo după ce a picat testul de alcoolemie înaintea decolării, transmit agenţiile AFP şi EFE.

Alţi trei membri ai echipajului, respectiv comandantul şi două stewardese, de asemenea letoni, au picat şi ei testul. Comandantul a fost plasat în arest preventiv şi urmează să fie judecat pe 17 septembrie, riscând până la doi ani de închisoare. Spre deosebire de colegii săi, el nu a pledat vinovat pentru toate acuzaţiile aduse, negând faptul că ar fi ştiut că ceilalţi trei membri ai echipajului nu sunt apţi de zbor. Cele două stewardese au primit 60 şi respectiv 45 de zile de închisoare.

Autorităţile aeroportuare norvegiene au decis să le testeze nivelul alcoolemiei după ce un angajat al hotelului unde s-au cazat a sesizat poliţia că i-a văzut consumând alcool în noaptea de dinaintea zborului. Probele recoltate au relevat o alcoolemie în sânge de 1,35 la mie în cazul copilotului, de 0,54 la mie la comandant şi de 0,91 la mie şi respectiv 0,55 la mie pentru cele două stewardese.

Avionul lor urma să efectueze o sursă charter, cu 109 pasageri la bord, între Oslo şi insula grecească Creta. Copilotul a mărturisit în faţa instanţei norvegiene că echipajul a cumpărat două sticle de whisky din care au băut până seara în jurul orei 20:00. Dar imaginile surprinse de camerele de supraveghere ale hotelului îl arată cumpărând şi bere la ora 01:49, cu patru ore înaintea decolării.

Compania Air Baltic a anunţat că cei patru au fost concediaţi.

×