x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CE propune o reuniune a miniştrilor europeni ai Sănătăţii pe tema gripei porcine

CE propune o reuniune a miniştrilor europeni ai Sănătăţii pe tema gripei porcine

27 Apr 2009   •   00:00

Comisia Europeană propune convocarea unei reuniuni ministeriale extraordinare a miniştrilor Sănătăţii din statele membre, pe fondul ameninţării reprezentate de gripa porcină, anunţă purtătorul de cuvânt al Executivului comunitar, citat de AFP.



Gripa porcină, care ar fi provocat moartea a 103 persoane în Mexic, pare să se extindă în mai multe state, provocând îngrijorarea autorităţilor sanitare mondiale cu privire la o pandemie. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că virusul ar putea evolua şi deveni "mult mai periculos".

Comisarul pentru Sănătate, Andrulla Vassiliu, va cere preşedinţiei cehe a UE să organizeze o astfel de reuniune, a precizat Johannes Laitenberger.

Vassiliu doreşte ca această reuniune să aibă loc "cât mai repede posibil", a precizat purtătorul său de cuvânt.

Comisarul se va deplasa la Luxembourg pentru a se întâlni cu miniştrii europeni ai Afacerilor Externe, pentru evaluarea situaţiei.

Ministrul suedez de Externe, Carl Bildt, a cărui ţară va prelua preşdinţia UE la sfârşitul lui iunie, a cerut populaţiei să nu intre în panică, în aşteptarea unei evaluări precise din partea autorităţilor sanitare.

"Să aşteptăm să vedem care va fi evaluarea autorităţilor şi a celor care ştiu într-adevăr", a declarat Bildt la sosirea la reuniunea miniştrilor europeni de Externe în Luxembourg. "Nu trebuie să ne îngrijorăm inutil atât timp cât nu ştim ce se întâmplă cu adevărat", a adăugat acesta.

"Când apare o epidemie, suntem neapărat îngrijoraţi", a precizat omologul său finlandez, Alexander Stubb.

"Atunci când o epidemie evoluează atât de repede ca aceasta, trebuie să facem ceva", a adăugat el, precizând că cea care trebuie să reacţioneze prima este Comisia Europeană.

Experţii Comisiei Europene au urmărit "îndeaproape" evoluţia virusului gripei porcine la sfârşitul săptămânii trecute, dar afirmă în continuare că nici un caz nu a fost semnalat în Europa.
Mediafax

×
Subiecte în articol: externe